fbpx

Róma: gyalogos zarándoklat a Via Francigenán - 8 Nap

Róma: gyalogos zarándoklat a Via Francigenán
259000

„ROMA EST PATRIA OMNIUM FUITQUE” Róma mindannyiunk közös hazája

Lászai János kanonok sírfelirata (1523) a római Santo Stafano Rotondo templomban


Közép-Olaszország dombjai, Róma – sokunk „bakancslistáján” szerepelnek. Ezen a zarándoklaton olyan nézőpontból ismerhetjük meg a világ talán legszebb vidékét, amilyen magyaroknak ritkán adatik meg: egy hétig gyalogolunk észak felől Róma szívéig, a Szent Péter bazilikáig.

Gyaloglás közben van időnk. Van időnk pihenni. Van időnk gyönyörködni a varázslatos olasz tájban, a dombokban, a ciprusokban. Van időnk megállni az ezredéves városkák főterén. És van időnk önmagunkra, van időnk kérdéseket feltenni, és a kérdéseinkre választ találni. És talán van időnk arra is, hogy meghalljuk azt, aki teremtett…

 • Dátum: 2019. május 10–17. (péntek–péntek)
 • Ár: 259.000 Ft
 • Útinformációk

Jelentkezem az útra

Utunk, a Via Francigena utolsó szakasza, ahol az út elhagyja Toszkánát és belép az ősi Latiumba, a mai Lazio tartományba. Gyaloglásunk a Bolsenai-tóhoz közeli Montefiasconéból indul. Innen dél felé haladva érjük el a több mint 2500 éves megyeszékhelyt, Viterbót. A továbbiakban Rómáig magyarok számára kevésbé ismert, apró, gyakran etruszk eredetű festői olasz kisvárosokat érintünk, míg végül megérkezünk a majd’ 3 millió lakosú Örök Városba, ahová minden út – a mi utunk is – vezet.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Montefiascone: város, panoráma a Bolsenai-tóra
 • Via Cassia, a rómaiak által épített, máig használt köves út
 • Viterbo: székesegyház és a pápák palotája
 • Capranica és Sutri, etruszk eredetű városok
 • A gyönyörű közép-olasz dombvidék
 • Róma

Zarándoklatvezető: Babos Gábor

Jelentkezem az útra

Fel ⇧

Az ár tartalmazza a következőket

 • Repülőút (Budapest–Róma, oda-vissza)
 • Vonatút (Róma–Montefiascone)
 • Legfeljebb 20 kg feladott csomag
 • Szállás kolostorokban, zarándokszállásokon
 • Olaszul jól beszélő, az országot ismerő, biztonságot nyújtó zarándoklatvezető
 • Csomagszállítás
 • Zarándokútlevél
 • Minden nap reggeli és szendvicsebéd, valamint három este vacsora

Az ár nem tartalmazza

 • Utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér („Ferihegyi repülőtér”) között
 • A többi (4) vacsora
 • Biztosítások (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)
Nap 1
Budapest–Róma–Montefiascone

Távolság: ~1000 km | Emelkedés: ~10.000 m, lejtés: ~10.000 m

Menetrend szerinti repülőgéppel utazunk Rómába, onnan pedig vonattal Montefiasconéba, utunk kiindulópontjára. Itt csomagunkat letesszük a Szent Péter monostorban a bencés nővéreknél, majd teszünk egy rövid sétát a városban, a lenyugvó nap fényében megcsodáljuk a Bolsena tóra nyíló panorámát, végül a városka egyik éttermében megvacsorázunk.

Nap 2
Montefiascone–Viterbo

Távolság: 18 km | Emelkedés: 125 m, lejtés: 414 m

Utunk első szakasza végig lejt: eleinte meredeken, később enyhébben, az út második fele pedig már inkább sík területen vezet. Montefiasconéból leereszkedve először lépünk rá a 2000 éves Via Cassiára, amelyet a következő napokban számtalanszor érintünk még. A rómaiak által lerakott nagy köveken ma gyakran autók járnak.

Ebédünket valószínűleg egy magányos ház mellett egy gyönyörű panorámával megáldott piknikezőasztalnál fogyasztjuk el. Viterbo elővárosait átvészelve beérünk a városba, amely Olaszroszágban – Lucca mellett – a legépebben megmaradt középkori városfallal büszkélkedhet, és a középkorban gyakran Róma helyett a pápák székvárosa volt.

Szállásunk a kapucinus szerzetesek (nem túl tágas) zarándokszállásán lesz.

Nap 3
Viterbo–Vetralla

Távolság: 18,4 km | Emelkedés: 218 m, lejtés: 252 m

A gyönyörű középkori belvárost átszelve megcsodáljuk a pápák palotáját és egy rövid imára megállunk a Szent Lőrinc székesegyházban, majd a város délkelet felé az etruszkok által a tufába vájt Strada Signorinón hagyjuk el.

Szántóföldek majd olajfaligeteg között haladunk dél felé. Ha nagyon meleg lesz, az ebédszünetet egy árnyas útkereszteződésben, hűvösebb idő esetén egy panorámás dombtetőn tartjuk.

Vetrallába érve megcsodálhatjuk a kis belvárost, majd a várostól keletre eső Béke Királynője bencés monostorban veszünk szállást, ahol a nővérektől vacsorát is kapunk.

Nap 4
Vetralla–Sutri

Távolság: 24 km | Emelkedés: 455 m, lejtés: 489 m

A változatosság jegyében utunk első egy-két óráját erdőben tesszük meg, majd mogyoróültetvények következnek (a nyersanyag egyik felvásárlója a Ferrero).

Ha igyekszünk, az ebédet a filmkulisszához hasonlóan gyönyörű Capranicában fogyaszthatjuk el, majd egy vadregényes, erdős patakmederben folytatjuk utunkat a már az etruszkok által is lakott Sutriig.

A ferences nővérek vendégháza, a Béke Oázisa a várostól pár kilométerre található, és egy járda nélküli úton kell megközelíteni, így egy apáca lejön elénk egy mikrobusszal. Vacsoránkat is itt költjük el.

Nap 5
Sutri–Campagnano di Roma

Távolság: 27,2 km | Emelkedés: 338 m, lejtés: 330 m

Olajfaültetvények mellett sétálunk majd az olasz nemzeti golfközpont gyepét csodálhatjuk meg (a kerítésen kívülről), így érkezünk Monterosiba. Miután megpihentünk a főtéren, a Minden háborúk áldozatainak útján indulunk kifelé a faluból.

Dimbes-dombos, nyílt vidéken haladunk, ahol enyhülést (legalábbis ha meleg lesz) a Treja folyócska vízesése nyújthat. Campagnanót délről, egy igen látványos és meredek (bár valójában csekély magasságú) kaptató után érjük el. Szállásunk a plébánia fiatalok számára épült épületének tetőterében kialakított új zarándokszálláson lesz.

Nap 6
Campagnano–La Storta

Távolság: 22 km | Emelekdés: 425 m, lejtés: 559 m

Mai utunk néhány komolyabb dombbal indul, és egyik fénypontja kétségkívül a mély, erdős völgyek ölelésében megbúvó Berkenyés Madonna kegyhely (hajdan kolostor is, de ma már nem lakják). Útközben a róla szóló helyi legendát is meghallgathatjuk.

Következő állomásunk a városfallal körülvett aprócska Fornello, majd az etruszk Veii (ma Veio) következik, amelynek régészeti feltárása máig folyamatban van. Ha időnk engedi, vetünk egy pillantást Isola Farnese apró ám festői főterére, majd a Szent Szív nővérek modern vendégházában fejezzük be utunkat.

Nap 7
La Storta–Róma (Vatikán, Szent Péter tér)

Távolság: 19,3 km | Emelkedés: 253 m, lejtés: 392 m

La Storta közigazgatásilag már Róma része, ami a forgalmon is érződik. Utunk talán legkellemetlenebb szakasz a ma délelőtti 6 km, amelyet a zsúfolt Via Cassián kell megtennünk, majd egy nagyon kellemes, ligetes rész következik immáron a Rómát körülölelő autópálygyűrűn belül.

Ez után már hamisítatlan városi környezetben rójuk a kilométereket egészen a Monte Mario dombjáig: szép időben itt szó szerint a lábunk előtt fekszik az Örök Város. A dombról lesétálva már csak egy órányi járóföld, hogy megpillantsuk a Szent Péter bazilikát, és befejezzük egy hetes vándorlásunkat.

Nap 8
Róma–Budapest

Távolság: ~1000 km | Emelkedés: ~10.000 m, lejtés: ~10.000m

Reggel még egy-két órát csatangolhatunk a városban, majd kimegyünk a Leonardo da Vinci repülőtérre, ahonnan kora délután indul haza a gépünk.

Kibontás/Összecsukás

Gyakran ismétlődő kérdések

Ez akkor most mennyiben zarándoklat és mennyiben gyalogtúra?

Abban hiszünk, hogy az ember egy. Személyiségünk testi, lelki, szellemi, társas, érzelmi részeit nem lehet – de legalábbis nem érdemes – tartósan elválasztani egymástól. Az út zarándoklat: gyalogosan haladunk, egyszerű, általában egyház által működtetett szállásokon alszunk, egyszerűen élünk, a napot (fakultatív) elmélkedéssel kezdjük és zárjuk, benézünk templomokba. Ugyanakkor Itália a spirituális élményeken túl is rengeteget tud kínálni, így a helyi kulturális, épített és természeti kincsekre is nyitva tartjuk a szemünket. A lelki és a világi dimenzió egyensúlyát mindenki magának teremti meg. Senkinek nem kötelező a reggeli vagy esti áhítatokon részt venni, templomokba betérni. Másrészt – ha erre van igénye – akár az általunk felajánlottnál hosszabban is elmélkedhet, imádságosabb lélekkel is róhatja a mérföldeket. A helyszínen igyekszünk mindenkinek az igényeit figyelembe venni, legyen az bármilyen is.

Mennyire nehéz a terep?

A terep általában nem nehéz, körülbelül megfelel egy hazai középhegységben tett nem túl fárasztó túrának: az utak jól jelzettek, jó minőségűek, a szintkülönbség nem nagy (bár akadnak meredek szakaszok). Az út általában dűlőutakat jelent, ritkán aszfaltutat, még ritkábban ösvényeket.

Milyen időre számíthatunk?

Az időjárás április-májusban szinte megegyezik a magyarországival, talán valamivel melegebb. Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást a helyi időjárás-előrejelzésre.

Hogyan fogunk étkezni?

Reggelit vagy a szálláson kapunk vagy egy közeli hamisítatlan olasz „bar”-ban (kávézóban) költjük el. Ez általában egy jó olasz cappuccinót és némi péksüteményt jelent. Az ebédről szintén az adott nap reggelén gondoskodunk: általában egy-két péksüteményt és némi gyümölcsöt veszünk, amit út közben fogyasztunk el. A reggeli és az ebéd költsége benne foglaltatik az út árában. Három este vacsorát is kapunk (ami szintén benne van az utazási csomagban), a többi este pedig egy helyi kisvendéglőben költjük el az étkezésünket, amit ki-ki maga finanszíroz. Egy-egy vacsora körülbelül 20€-ba kerül, tehát az étkezésre érdemes nagyjából 100€-t magunkkal hozni.

Milyenek lesznek a szállások?

Szállásaink változatosak: az egyszerű, emeletes ágyas zarándokszállástól a vendégházakig számos szállásformát ki fogunk próbálni. A változatosságnak az az oka, hogy a Via Francigena egyelőre viszonylag kevéssé épült ki, a zarándokok száma évente csupán néhány tízezerre tehető, ami a töredéke pl. a spanyolországi Camino látogatottságának. Ezért viszont szállásokból is kisebb a választék, nagyon olcsó, nagyon egyszerű zarándokszállás kevés van. Fontos, hogy hozzunk hálózsákot, mert a szállások egy részén nem kapunk ágyneműt.

Mennyi ruhát vigyek?

Ruhatárunk legyen változatos, és öltözködjünk rétegesen. Egy-két kilométer folyamatos gyaloglás után bemelegszik a szervezet, így még viszonylag hűvös időben is lekívánkozhat rólunk a dzseki vagy a pulóver. Ha viszont megállunk pihenni vagy étkezni, akkor egy idő után fázni kezdünk. Mosni legfeljebb kézzel tudunk, és csak jó időben érdemes, amikor megszáradnak a ruhák. Cserébe valószínűleg kevéssé fogunk izzadni, és a sár is csak térd alatt piszkít össze (amit viszont este ki lehet öblíteni a nadrágból, mert a nadrágszár könnyen szárad). Fontos a jó esőkabát, és az, hogy a csomagunk is száraz maradjon (vagy saját, nagy poncsószerű esőköpenyünk alatt, vagy egy hátizsákra húzható esővédő segítségével). Mi magunk sokkal könnyebben és gyorsabban száradunk meg, mint a hátizsákunkban esetleg elázott ruhánk (papírokról, fényképezőgépről nem is beszélve).

Milyen idegennyelv-tudásra van szükség?

A zarándoklatvezető nagyon jól tud olaszul, így résztvevőként semmilyenre.

Milyen legyen a cipőm?

A bakancs jó meleg és biztosan tartja a bokánkat, így erősen megfontolandó. Egy jó túrabakancs azonban nem csekély kiadás, és ha egyébként nem használjuk, akkor egy erősebb tornacipőben is nekivághatunk az útnak, bár ez esőben nem fogja szárazon tartani a lábunkat. A túraszandál nyáron jó lehetőség lehet, tavasszal és ősszel azonban már fázhatunk benne, és – a nyáriakkal ellentétben – a tavaszi és az őszi esők sem feltétlenül kellemesen hűtik a lábunkat. Mindenképpen fontos, hogy a lábbelit ne a zarándoklaton szokja meg a lábunk, mert egy új cipő könnyen feltörheti a lábunkat a hosszú úton.

Mit vigyek még magammal?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, azonban a linkek között adunk némi segítséget. Fontos, hogy mindent be tudjunk tenni egyetlen hátizsákba. Tapasztalt gyaloglók szerint ha a kezünkben is van valami, akkor már túl sok a holmink. Mielőtt elindulnánk, javasolt a hátizsákkal körbejárni a lakást vagy az udvart, és elképzelni, hogy mennyire lesz kényelmes mindezt kilométereken át hordoznunk. Ha kétségeink vannak, akkor akár egy túrát is tehetünk teljes menetfelszerelésben. Csomagunkat ugyan autóval szállítják, ám a jármű kapacitása is véges, ráadásul a zarándoklaton egyszerűségre törekszünk, ezért igyekezzünk kevés holmit hozni, akár azon az áron is, hogy nem mindennap tudunk friss, tiszta ruhát felölteni.

Hogyan fog kinézni egy napunk?

Reggel felkelünk, összepakolunk és csomagunkat letesszük egy egyezményes helyre. Megreggelizünk, egy rövid ima vagy elmélkedés után áttekintjük, hogy mi minden várható az úton. A nap során gyaloglunk, néhány alkalommal megpihenünk. Ezeket igyekszünk szép helyekre tenni, ahol meg lehet pihenni vagy ebédelni a magunkkal hozott gyümölcsből, szendvicsekből. A szállást általában késő délutánra érjük el: elhelyezkedünk, felfrissülünk és megvacsorázunk, majd egy esti elmélkedést követően nyugovóra térünk.

Kell-e hálózsák, törölköző?

Igen, mindkettő kell. Mivel egyszerű egyházi szállásokon, kolostorok vendégházaiban fogunk lakni, így törölközőt nem kapunk, és néhol ágyneműt sem.

Mi a helyzet a biztosítással?

A biztosításról mindenki maga gondoskodik. Ennek két módja lehet (1) Utasbiztosítás. A Pannon Pilgrim partnere az Európai Utazási Biztosító, amelynél többféle utazási biztosítást is köthetünk. A biztosítás különféle egészségügyi problémák és balesetek mellett más kár esetén is tartalmazhat kártérítést (pl. poggyász ellopása stb.). A kártérítés mértéke korlátozott, ezt részletesen a biztosítási feltételek tartalmazzák, amelyet mindenképpen ajánlott alaposan átolvasni (még akkor is, ha nem túlzottan szívderítő olvasmány). (2) Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ez tulajdonképpen egy az egész Európai Unióra érvényes TAJ-kártya. Előnye, hogy korlátlan mértékben fedezi a sürgős esetben felmerülő orvosi költségeinket. Azt, hogy mi a sürgős, a helyi (esetünkben olasz) orvos állapítja meg. Előfordulhat, hogy – a helyi állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint – a helyszínen meg kell előlegeznünk az orvosi költséget vagy önrészt kell fizetnünk, azonban ezeket a költségeket az adott ország egészségbiztosítója később elrendezi a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (az OEP utódja). A fent említett utasbiztosításhoz képest hátránya, hogy másra (pl. poggyászkár) nem terjed ki, ill. előfordulhat, hogy a fedezett sürgős orvosi kezelések köre is szűkebb. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyen igényelhető a kormányablakokban vagy az interneten. Természetesen akár mindkét biztosításfajtáról is gondoskodhatunk magunknak.

Mi lesz, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy mégsem tudok elmenni?

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban a részvételi díjat csak csökkentett mértékben kapja vissza, azaz ún „bánatpénz” fizetésére köteles, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni. Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke megegyezik azzal az összeggel, amelyen az utazási iroda már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható). A bánatpénz mértékéről egyebekben az Általános szerződési feltételekben tájékozódhat. Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, köthet ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást. Az EUB-nél ez úgy működik, hogy az adatok megadása után a kiegészítők között bejelölheti, hogy kér-e ilyen lehetőséget is az utasbiztosításhoz.

Útinformációk

 • 8 nap/7 éjszaka
 • 2019. május 10–17. (péntek–péntek)
 • Montefiascone – Viterbo – Róma
 • Összesen ~120 km, naponta ~20 km
 • Repülőgép és vonat
 • Kolostorokban és más egyszerű szálláshelyeken 2–4 ágyas szobákban, olykor saját máskor közös fürdőszobával
 • Az árban benne van: reggeli és szendvicsebéd, valamint 3 vacsora; az árban nincs benne: a fennmaradó 4 vacsora
 • A nagy hátizsákot szállítják, a hátunkon csak egy kisebb hátizsákot kell vinnünk
 • 6–12 fő
 • 259.000 Ft
 • Babos Gábor +36705540169