fbpx

Fatima: hétvégi repülőgépes zarándoklat - 3 Nap

Fatima: hétvégi repülőgépes zarándoklat
85000

Mindig is szeretett volna elzarándokolni Fatimába, de még soha sem volt erre elég pénze vagy szabadideje? Esetleg szeretett volna eljutni a 2017-es jubileumi évben, a jelenések 100. évfordulóján, de nem sikerült?

Most itt a lehetőség, hogy pótolja.

Fatimai utunkat azoknak alkottuk meg, akik szeretnének Fatimába, a Szűz Mária-jelenések helyére eljutni – de nem volt lehetőségük, hogy az átlagosan egyhetes és 200 000 Ft-os zarándokutakon részt vegyenek.

Péntek délután indulunk Budapestről repülővel, és vasárnap este/éjszaka jövünk haza; így akár szabadság nélkül is megoldható a zarándoklat. Mivel az egész zarándokút csak néhány napot vesz igénybe, részvételi díjunk is kedvezőbb a megszokottnál.

 • Dátum: 2019. március 1–3. (péntek–vasárnap)
 • Ár: 85.000 Ft
 • Útinformációk

Jelentkezem az útra

A rövid idő ellenére Fatimában bővelkedni fogunk a vallási programokban: megtekintjük a Miasszonyunk (régi) bazilikát, a Jelenések Kápolnáját, az Szentháromság (új) bazilikát, a magyar keresztút mentén elsétálunk Aljustrelbe, ahol a kis pásztorok születtek és éltek, és természetesen Valinhos-t sem hagyjuk ki, ahol a Szűz Mária-jelenések előtt angyal is megjelent a látnokoknak.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Fatima:
  • Jelenések Kápolnája,
  • Miasszonyunk (régi) Bazilika,
  • Szentháromság Bazilika,
  • Magyar Keresztút
 • Aljustrel: a gyermekek házai
 • Valinhos: az angyali jelenés helye

Jelentkezem az útra

Fel ⇧

Az utazási csomag, vagyis az út ára tartalmazza a következőket:

 • utazás (Budapest–Lisszabon repülő, Lisszabon–Fatima busz, oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek
 • szállás **/***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • utaskísérő
 • lelki vezető
 • 1 db max. 40×30×20cm méretű kézipoggyász személyenként (amit az Ön előtti ülés alatt helyezhet el, ezen kívül semmilyen más táska nem megengedett) – Az új Wizz Air szabályzat alapján egy ennél nagyobb (max. 55×40×23 cm, max 10 kg) kézipoggyász csak Wizz Priority szolgáltatás vásárlása esetén vihető a fedélzetre. Ha szeretné megvásárolni a Wizz Priority szolgáltatást, a foglalásnál jelezze irodánknak. Egy járaton legfeljebb 80 fő vásárolhat Wizz Priority szolgáltatást.

Az utazási csomag nem tartalmazza a következőket:

 • Utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • Ebéd és vacsora
 • Fakultatív programok belépődíjai
 • Feladott poggyász
 • Wizz Priority szolgáltatás
 • Biztosítások (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)
Nap 1
Budapest–Lisszabon–Fatima

Távolság: ~3000 km | Utazás: repülővel

Délután (előreláthatólag 15:40-kor) indulás a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről a Lisszabonba tartó Wizzair légitársaság menetrendszerinti járatán. Találkozó 2 órával az indulási időpont előtt a repülőtéren. Érkezés Lisszabonba a kora esti órákban, majd buszos transzferrel jutunk Fatimába. Érkezés Fatimába 20-21 óra körül, majd elfoglaljuk a szállásunkat.

Nap 2
Fatima–Aljustrel–Fatima

Gyalogos távolság: ~5 km.

Reggeli után először szentmisén veszünk részt, majd megtekintjük Fatima fő nevezetességeit: a Jelenések Kápolnáját, amely pontosan a jelenések helyszínén épült, és ahol szinte egész nap folyamatosan mise van különböző nyelveken; a Miasszonyunk (régi) Bazilikát, ahol a három látnok sírja is található; és az új Szentháromság Bazilikát, amely a világ egyik legnagyobb temploma. Mindamellett megismerjük a pásztorgyerekek és a jelenések történetét, sőt, magyar emlékekre is bukkanunk sétánk során.

Séta után szabadprogram ebédelési lehetőséggel.

Délután gyalogos zarándoklaton veszünk részt: a Magyar Keresztút mellett elsétálunk Aljustrelbe egy közeli faluba (2,5 km), ahol a kis látnokok születtek és éltek. Megtekintjük a házaikat, amelyek ma emlékházként működnek, és képet kaphatunk a faluról, amelyben az életüket töltötték. Útközben áthaladunk a Valinhos nevű ligeten, ahol még a Szűz Mária-jelenések előtt angyal jelent meg a gyerekeknek, illetve az egyik Szűz Mária-jelenés (1917. augusztus) helyszíne is ez volt.

Gyalogosan térünk vissza Fatimába azon az úton, amelyen a gyerekek is haladtak nap, mint nap, amikor legeltetni vitték a nyájukat.

Fatimába visszaérkezés után szabadprogram következik.

Este lehetőség van csatlakozni a szombat esti gyertyás körmenethez.

Nap 3
Fatima–Lisszabon–Budapest

Reggel szentmisén veszünk részt, majd egész nap szabad program következik. Ennek során megtekinthetjük a következőket:

– Fatimai csoda múzeuma,

– panoptikum,

– Krisztus élete múzeum,

– Jelenések múzeuma.

Késő délután indulunk busszal a lisszaboni repülőtérre, majd hazarepülünk a Wizzair légitársaság menetrendszerinti járatával. Érkezés Budapestre kicsivel éjfél előtt (amennyiben a repülőgép nem fog késni).

Jelentkezem az útra

Kibontás/Összecsukás

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit vigyek magammal?

Felső váltóruha nem kell, egy váltás alsónemű szükséges (a másikat addig ki lehet öblíteni és megszárad másnapra). Ételt szintén nem muszáj vinni, hiszen a helyszínen is megvásárolhatjuk, és persze étteremben is van lehetőség ebédelni, illetve vacsorázni. Amit érdemes hozni: – első estére csomagolt vacsorát (hogy az úton tudjunk enni, ugyanis későn érünk Fatimába), – kis méretűre összecsukható esernyőt vagy esőkabátot, – vízálló cipőt, – európai egészségbiztosítási kártyát.

Mit vigyek még magammal?

Mindenképpen azt, ami Önnek egy naphoz feltétlenül szükséges (pld. nélkülözhetetlen gyógyszerek).

Milyen időjárásra számíthatunk Portugáliában?

A márciusi nappali átlaghőmérséklet 17 °C Fatimában (nálunk 9-10°C). Eső többször előfordulhat. Nagyjából a magyarországi április végi hőmérsékletre számíthatunk. Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A két ebéd (szombat, vasárnap) és a három vacsora (péntek, szombat és vasárnap) étkezési költségeivel kell mindenképpen számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy két napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy fatimai boltban szerzi be.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni az ott töltött napokon?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Fatimában. Ott is megtalálható az Aldi (bazilikától 500 méter), illetve a Continente, amely nagyjából a portugál Tesco-nak tekinthető. A boltok minden nap (vasárnap is) reggeltől estig nyitva vannak. Aki meleget szeretne enni, de nem akar mélyen a zsebébe nyúlni, annak megfelelő választás egy központhoz közeli önkiszolgáló étterem, ahol egy menüt akár 6 euróért is elfogyaszthatunk. Ezeken kívül természetesen számtalan különböző minőségű és árkategóriájú étterem található Fatimában.

Milyen legyen a cipőm?

Mindenképpen kényelmes, már bejáratott, zárt és vízálló cipőt hozzon magával. Bár nem fogunk annyit gyalogolni, mint egy hosszú, gyalogos zarándoklaton, azonban érdemes elkerülni a kellemetlen emlékeket.

Mennyit fogunk látni Lisszabonból?

Gyakorlatilag madártávlatból a város esti fényeit, majd közelebbről a repülőteret, a buszból szintén a város esti fényeit.

Miért nem tartalmazza a részvételi díj a feladott poggyászt?

A feladott poggyász díja jelentősen megnöveli a részvételi díjat, és utunk árát szeretnénk viszonylag alacsonyan tartani (már amennyire ezt ilyen távolságú, rövid útnál lehet). Azt gondoljunk, hogy egy két éjszakás útra nincs is szükség annyi dologra, amely nem férne el egy kis hátizsákban. Váltóruha erre a rövid időszakra alig szükséges, továbbá szállodában alszunk, ágyneműt és törölközőt biztosítanak számunkra. Ételt is tudunk vásárolni a helyszínen. A repülőgépre felszálláskor az itthoni hideg időjárás miatt magunkkal hozott kabátot érdemes felvenni, így az sem foglalja a hátizsákunkban a helyet.

Most akkor mennyibe fog kerülni? Változhat-e az ár?

Amennyiben Ön már jelentkezett és megfizette a részvételi díjat, úgy az Ön útja már nem fog többe kerülni. Nem fogunk további összeget kérni. A később jelentkezőknek azonban már nem biztos, hogy ugyanezen az áron tudjuk biztosítani a részvételt. Zarándokutunk árát ugyanis nagyban befolyásolja a repülőjegy ára, amely – az indulás közeledtével – lassan, de tulajdonképpen folyamatosan emelkedik. Mivel azt szeretnénk, hogy minél többen eljuthassanak Fatimába, ezért döntöttünk fapados légitársaság mellett, hogy a jelenlegi – viszonylagosan – alacsony árnál maradhassunk.

Milyen kézipoggyászt vihetek magammal?

A repülőgép fedélzetére csak 1 db 40×30×20 cm méretű kis kézipoggyász (kb. laptoptáska vagy kis hátizsák méret) vihető fel. Ezt a táskát az Ön előtt lévő ülés alatt kell tárolnia. Ha egy további (max. 55×40×23 cm és 10 kg) kézi poggyászt is szeretne a fedélzetre vinni, akkor meg kell vásárolni a Wizz Priority szolgáltatást, ami kb. 8000 Ft/fő összegbe kerül. Ha ezt igényli, akkor a foglaláskor jelezze nekünk. Egy-egy járaton legfeljebb 80 légi utas vásárolhat Wizz Priority szolgáltatást, ezért nem garantáljuk, hogy mindenkinek jut, aki szeretne.

Ha nem vásárolok Wizz Priority szolgáltatást, akkor csak egy kis hátizsákot vihetek magammal a zarándoklatra? Abban nem férnek el a holmijaim!

Ha nem vásárolja meg a Wizz Priority szolgáltatást, vagy már nincs rendelkezésre álló szolgáltatás a járaton, mert 80-an már megvásárolták, de szeretne egy kézipoggyászt magával hozni, mert ebben férnek el a 3-4 napra szükséges holmijai, akkor lehetőség van egy 10 kg-os feladott poggyász megvásárlására kb. 3-4000 Ft-ért járatonként, tehát egy zarándoklat esetén kb. 6-8000 Ft-ért. A WIZZ Priority tartalma nemcsak a kézipoggyász garantálása az utastérben való szállításra, hanem elsőbbségi beszállásra, valamint egy kis kézi táska (max. 40×30×20 cm, az ülés alatt tárolandó) szállítására is jogosít.

Mi a helyzet a biztosítással?

A biztosításról mindenki maga gondoskodik. Ennek két módja lehet: (1) Utasbiztosítás. A Pannon Pilgrim partnere az Európai Utazási Biztosító, amelynél többféle utazási biztosítást is köthetünk. A biztosítás különféle egészségügyi problémák és balesetek mellett más kár esetén is tartalmazhat kártérítést (pl. poggyász ellopása stb.). A kártérítés mértéke korlátozott, ezt részletesen a biztosítási feltételek tartalmazzák, amelyet mindenképpen ajánlott alaposan átolvasni (még akkor is, ha nem túlzottan szívderítő olvasmány). (2) Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ez tulajdonképpen egy az egész Európai Unióra érvényes TAJ-kártya. Előnye, hogy korlátlan mértékben fedezi a sürgős esetben felmerülő orvosi költségeinket. Azt, hogy mi a sürgős, a helyi (esetünkben portugál) orvos állapítja meg. Előfordulhat, hogy – a helyi állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint – a helyszínen meg kell előlegeznünk az orvosi költséget vagy önrészt kell fizetnünk, azonban ezeket a költségeket az adott ország egészségbiztosítója később elrendezi a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (az OEP utódja). A kártya portugáliai használatáról itt olvashat bővebben. A fent említett utasbiztosításhoz képest hátránya, hogy másra (pl. poggyászkár) nem terjed ki, ill. előfordulhat, hogy a fedezett sürgős orvosi kezelések köre is szűkebb. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyen igényelhető a kormányablakokban vagy az interneten. Természetesen akár mindkét biztosításfajtáról is gondoskodhatunk magunknak.

Mi lesz, ha későn derül ki, hogy mégsem tudok eljönni?

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban a részvételi díjat csak csökkentett mértékben kapja vissza, azaz ún. bánatpénz fizetésére köteles, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni. Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke megegyezik azzal az összeggel, amelyen az utazási iroda már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható). A bánatpénz mértékéről egyebekben az Általános szerződési feltételekben tájékozódhat. Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, köthet ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást. Az EUB-nél (Európai Utazási Biztosító) ez úgy működik, hogy az adatok megadása után a kiegészítők között bejelölheti, hogy kér-e ilyen lehetőséget is az utasbiztosításhoz.

Útinformációk

 • 3 nap / 2 éjszaka
 • 2019. március 1–3.
 • Budapest – Lisszabon – Fatima – Aljustrel – Fatima – Lisszabon – Budapest
 • kb. 4-5 km (az Aljustrelbe megtett rövid gyalogos zarándoklatunk oda-vissza összesen)
 • **/*** -os szálloda, egy- vagy kétágyas szobák, Fatima központjában
 • Reggeli
 • 1 db legfeljebb 40×30×20 cm-es kézipoggyász. További poggyász felár ellenáben vihető. Információkért olvassa el a gy. i. k. megfelelő pontjait.
 • Az út legalább 25 fő esetén valósul meg
 • 85.000 Ft (egyágyas felár: 20.000 Ft) Figyelem! Az ár a repülőjegyárak függvényében hirtelen emelkedhet.
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169