Szent Erzsébet szülőföldjén

Woods

Szent Erzsébet út, a magyar Hegyi Út

[rev_slider alias=”szent-erzsebet-ut”]

Vándorlás Árpád-házi Szent Erzsébet szülőföldjén

  •    Időtartam: 7 nap (6 éjszaka)
  •    Dátum: tervezés alatt (2019. tavasz / nyár)
  •    Útvonal: Sárospatak – Regéc – Telkibánya – Füzér – Kassa
  •    Távolság: kb. 100 km (~16,6 km/nap)
  •    Elhelyezés: panziókban, vendégházakban kétágyas, fürdőszobás szobákban
  •    Ellátás: félpanzió (reggeli & vacsora)
  •    Ár: kb. 80.000 Ft/fő
    • Egyágyas felár: kb. 30.000 Ft/fő

Szent Erzsébet szülővárosában, megkeresztelkedésének feltételezett helyétől indulunk. Előbb a Rákóczi-család lenyűgöző, sárospataki várát fedezzük fel, majd utunk a varázslatos Zempléni-hegységen vezet keresztül, míg végül megérkezünk Kassára, Közép-Európa egyik legnagyobb és legpompásabb gótikus katedrálisába, a Szent Erzsébet-székesegyházba. A templomban megpihenve még egyszer átelmélkedhetjük Szent Erzsébet életét a gyönyörűen kifaragott, tizenkét festményt tartalmazó középkori szárnyasoltár szemlélése közben.

További információkért kattintson a lenti, bordó menüpontokra (↓), és nézze meg a lenyíló menüket:

Hazánk egyik legszebb, ám legelfeledettebb táján, a Zemplénben fogunk zarándokolni sűrű erdők és „térerőmentes” völgyek mélyén, csodás kilátást nyújtó hegytetőkön, források és út menti szentélyek érintésével. A mindennapok taposómalmából kilépve módunk lesz megállni és elgondolkodni, és ha kellően csöndben maradunk, talán ki nem mondott kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

  • Sárospataki vár
  • Sárospataki plébániatemplom Szent Erzsébet ereklyéjével
  • Regéci vár
  • Hollóházi porcelángyár és múzeum
  • Füzéri vár
  • Magyarország legészakibb pontja
  • Kassai dóm és belváros

Az utazási csomag, vagyis az út ára tartalmazza a következőket

  • Szállás panziókban, vendégházakban kétágyas, fürdőszobás szobákban
  • Étkezés: reggeli és meleg vacsora
  • Csomagszállítás
  • Kísérőautó, kimerült zarándokoknak beszállási lehetőséggel
  • Transzfer: a vasútállomásról Sárospatakon és a vasútállomásra Kassán, valamint a napi végpontoktól távolabbi szállásokra/ról
  • Vezetés Sárospatakon, a regéci és a füzéri várban
  • Információs csomag és térkép
  • Idegenforgalmi adó és áfa

Az út ára nem terjed ki a következőkre

Túravezetésről, zarándokvezetésről:

A napi gyalogos útvonalon túravezető nem kíséri, vezeti a résztvevőket. Egy zarándokkísérő lesz jelen, aki vezeti a kísérőautót, szállítja a csomagokat, elrendez mindent a szállásokon és az éttermekben, hogy egy fárasztó nap után már mindenkinek csak a pihenésre legyen gondja.

Ezen túl – mint a környéket jól ismerő túra- és idegenvezető – minden szükséges információt megad a napi útvonalakról.

Az eltévedés ellen minden zarándoknak biztosítunk egy térképet, és rendelkezésre bocsátjuk az útvonal – GPS-re vagy okostelefonra letölthető – adatat .gpx formátumban, amelynek segítségével mindig ellenőrizhetjük, hogy jó helyen járunk-e.

Az út legalább 10 jelentkező esetén valósul meg.

Sárospataki vár
1. nap (Sárospatak)

Délelőtt a sárospataki vasútállomáson találkozunk, ahonnan egyenesen a szállásunkra megyünk, hogy csomagjainkat lepakoljuk, majd városnézésre indulunk. A középkori belvárosban megtekintjük a gótikus vártemplomot, illetve a X-XI. században épült királyi kápolna romjait, ahol a kis Erzsébetet megkeresztelhették. A Szent Erzsébet utat követve azután a sárospataki Rákóczi-várhoz érkezünk, ahol idegenvezető mutatja be nekünk az erdélyi fejedelmek reneszánsz stílusú, közel ötszáz éves otthonát (belépő). A vár felfedezése után még elsétálunk Makovecz Imre sárospataki épületei mellett, és kívülről megnézzük a híres Református Kollégiumot is.

A délután hátralévő része szabad program. Ha kedvünk van, megtekinthetjük belülről is a Református Kollégium könyvtárát és múzeumát, valamint a Szent Erzsébet Ház kiállításait is. Este fakultatív program keretében borkóstoláson lehet részt venni.

Szállás: vendégházban Sárospatak központjában

Oldal teteje ↑

Bodrogolaszi church
2. nap (Sárospatak–Erdőhorváti)

Távolság: 18 km | szintkülönbség: +350; -320 m

Megkezdődik a zarándoklatunk! Lassan elhagyjuk a várost és megérkezünk első állomásunkra, a középkori vallon telepesekről elnevezett faluba, Bodrogolasziba. Itt megszemléljük az ország egyik legrégebbi – ma is álló – templomát, majd a vadregényes Zemplén felé vesszük az irányt.

A jelzett utat követve először a Szarka-kúti pihenő mellett haladunk el, majd a premontreiek darnói kolostorromja felé folytatjuk utunkat (sajnos a romokból szinte semmi sem látható), míg végül megérkezünk a festői szépségű, ruszinok lakta apró faluba, Komlóskára.

Itt kis pihenőnk alatt megismerkedhetünk a falu életével is: ha ideje éppen engedi, maga a polgármester fog mesélni a település jelenéről és jövőjéről. Innen már csak néhány kilométer a napi végcélunk: Erdőhorváti.

A mai nap van lehetőség rövidítésre is: aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a zarándokút kijelölt útvonalán menjen, annak Bodrogolaszi érintés nélkül a táv: 14 km.

Szállás: Tolcsván (4 km) panzióban, ahová autóval jutunk el

Oldal teteje ↑

Regéc castle
3. nap (Erdőhorváti – Regéc)

Távolság: 13 km | szintkülönbség: +650 m; -380 m

Zarándoklatunk során továbbra is a Zempléni-hegység rengetegében gyalogolunk: Erdőhorvátiban megkóstolhatjuk a helyi nevezetességnek számító ropogós perecet, miközben a falu különleges, hobbit-házakhoz hasonlító pincesorában is gyönyörködhetünk. Ezt követően egy hosszú és fárasztó gyaloglás után Regécre érkezünk, ahol a napunkat a falu fölé magasodó Rákóczi-vár meglátogatásával fejezzük be (belépő). A Várat az utóbbi időkben szépen felújították, egyes részeit újjáépítették, így megízlelhetünk valamit a vár régi dicső fényéből.

Szállás: Regécen panzióban és vendégházakban

Oldal teteje ↑

Tree with marking
4. nap (Regéc – Telkibánya)

Távolság: 16 km | szintkülönbség: +760 m; -920 m

Ma fáradságos útnak nézünk elébe: Regécről továbbhaladunk észak felé, Telkibánya irányába. A Sólyom-kőnél csodás panoráma tárul elénk, míg a közelben ellátogathatunk a 2006-ban repülőszerencsétlenségben elhunyt szlovák katonák emlékparkjába. A zarándokút közvetlenül a Telkibánya közelében fekvő, 1371-ben alapított egykori pálos kolostortemplom impozáns romjai mellett halad el. Végül beérkezünk a középkorban aranybányászatáról nevezetes Telkibányára, ahol kellemes körülmények között pihenjük ki az út fáradalmait.

Ezen a napon utunk végig hegyek között vezet, civilizációtól és műutaktól távol, ezért – a reggeli indulást követően – sehol sincs lehetőség arra, hogy a kísérőautóba beüljünk.

Szállás: Telkibányán panzióban

Oldal teteje ↑

Füzér, vár
5. nap (Telkibánya – Füzér)

Távolság: 15 km | szintkülönbség: +610 m; -470 m

Telkibánya nevezetességeinek meglátogatása után utunk a porcelángyártásáról híres Hollóházához vezet: nemcsak a porcelángyártás módját ismerhetjük meg itt egy gyárlátogatás keretében, de gyönyörködhetünk a múzeum gazdag porcelángyűjteményében is (belépő).

Ez után már csak egy kisebb távot teszünk csak meg, mígnem elérkezünk az ország egyik legszebb fekvésű várához, Füzérhez. Volt idő, amikor a magyar Szent Koronát is ebben a különleges vulkáni kúpra épült, nehezen megközelíthető erődítményben őrizték. Szállásunk elfoglalása után „bevesszük” az utóbbi években szépen rekonstruált várat, ahol XVII. századi enteriőrök fogadnak bennünket (belépő).

Szállás: Füzéren panzióban

Oldal teteje ↑

Sun shining
6. Nap (Füzér – Alsómislye)

Távolság: 20 km | szintkülönbség: +445 m; -670 m

A mai napon a Sárospatak – Kassa kerékpárút nyomvonalán fogunk haladni, ami egy feljavított kavicsos földút. Először egy erős kaptató vár ránk a Bodó-rétig, majd elhaladunk a Károlyi kastély mellett, ahol 1946-ban a Forint bevezetését elhatározták. Hamarosan elérjük az ország legészakibb pontját, majd az országhatár átlépése után Szlovákiában folytatjuk utunkat. Az út közelében megbúvó Magdolna-kolostor rekonstruált falai után érkezünk be Alsómislyére (Nižná Myšľa).

Szállás: Alsómislye közelében egy panzióban, ahová autóval jutunk el

Oldal teteje ↑

Cathedral Kosice
7. Nap (Alsómislye – Kassa)

Távolság: 15 km | szintkülönbség: +50 m

Reggel autóval térünk vissza Alsómislyére, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat: a lágyan hömpölygő Hernád partján haladunk tovább Koksóbaksa (Kokšov-Bakša) felé, majd a kitartó menetelés után érkezünk be Szlovákia egyik leghangulatosabb városa, Kassa (Košice) nyüzsgő főterére, ahol Európa legkeletibb gótikus katedrálisa, a Szent Erzsébet Főszékesegyház várja a hozzá érkező zarándokokat. Ebéd után rövid szabadidő következik a belvárosban, majd elbúcsúzunk egymástól. S talán már a búcsú pillanataiban is felismerjük: zarándoklatunk – bár immáron külön utakon – tovább folytatódik…

A csomagok nap közben bárhol átvehetőek, illetve azokat a vasútállomásra is kiszállítjuk.

A visszautazás egyénileg történik. Vonat indul Budapestre: 18.02-kor; a menetidő 3 és fél óra.

Oldal teteje ↑

Útvonallal kapcsolatos tudnivalók

Nehézség

Utunkon a varázslatos, és érintetlen Zempléni-hegységet szeljük keresztül, amely – magyar viszonylatban – magashegységnek számít. Ennek megfelelően több nap is jelentős szintkülönbséget kell leküzdenünk, amely mellé viszonylag hosszú, napi 16 km táv is járul. Így megfelelő erőnlét szükséges a zarándoklat teljesítéséhez. Segítséget jelent, hogy a kísérőautóba a találkozási pontokon be lehet ülni, és a napi táv egy része / egésze így is megtehető.

Az út jellege

Az út maga kitűnően jelzett, és szinte mindvégig jól járható ösvényen, földúton halad. Aszfalt Sárospatak után 5 km hosszan, Komlóska után 3 km hosszan, és Kassa elővárosaiban fordul elő. Viszonylag hosszabb szakaszon fogjuk követni a Sárospatak–Kassa kerékpárutat (Füzér és Alsómislye között), amely gyaloglásra kitűnően alkalmas kőzúzalék borítású.

Vezetés

A zarándoklat során „túravezetést” nem biztosítunk, tehát nem lesz olyan személy, aki a zarándokúton gyalogosan végigkíséri a csoportot. Ennek megfelelően mindenki a saját tempójában teheti meg a napi távot, és kedve szerint tarthat pihenőket.

Minden résztvevőt ellátunk térképpel, valamint átadjuk nekik az út gpx koordinátáit, amelyet a telefonjára tölthet. Ezáltal mindig megnézheti, hogy a jó úton jár-e, vagy akár vezettetheti magát a telefonnal.

A zarándoklaton a Pannon Pilgrimtől egy „zarándokkísérő” lesz jelen, aki vezeti a kísérőautót, szállítja a csomagokat, és lerendez mindent a szállások és az étkezések körül, hogy egy fárasztó nap után a résztvevőknek csak pihennie kelljen. Ezen kívül bármilyen úttal kapcsolatos kérdéssel is fordulhatunk hozzá, mivel az utat behatóan ismeri. Telefonon is bármikor elérhető lesz a zarándoklat során – a térerő függvényében (a Zemplénben több helyen nincs térerő). Végül és nem utolsósorban pedig ő fogja a vezetéseket is megtartani az egyes helyeken, mert nemcsak túrákat szokott vezetni, hanem mindent ismerő kitűnő idegenvezető is.


Szakmai partnerünk

Szent Erzsébet Út Egyesület

„Tegyétek boldoggá az embereket!” – Szent Erzsébet (1207–31)

Leave a Reply