Kerékpáros zarándoklat Szent Márton nyomában

Die Erzabtei von Pannonhalma, aus dem Anlass der ungarischen Pilgerreise auf dem Hl. Martinsweg

Két keréken a Szent Márton úton   

[rev_slider alias=”szent-marton-bicikli”]

Kerékpáros zarándoklat teljes ellátással a Szent Márton úton

  •    Időtartam: 4 nap (3 éjszaka)
  •    Dátum: 
  •    Útvonal: Szombathely–Sárvár–Celldömölk–Pannonhalma
  •    Távolság: 144 km (~48 km/nap)
  •    Elhelyezés: panziókban kétágyas, fürdőszobás szobákban
  •    Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebéd, vacsora)
  •    Ár: 59 000 Ft helyett csak 49 000 Ft/fő
    • Egyágyas felár: 15 000 Ft/fő

Szombathelyről, az ókori római Savariából, Szent Márton szülővárosából indulunk el, hogy 3 nap alatt Magyarország legrégibb alapítású apátságába, a Szent Márton tiszteletére szentelt Pannonhalmi Bencés Főapátságba érkezzünk, ahol összeér ég és föld, múlt és jelen.

Utunk során zarándokhelyeket, kastélyokat, barokk városkákat érintünk, és mindvégig gyönyörű természeti környezetben tekerünk.

Szinte teljes egészében kis forgalmú műutakon fogunk haladni, egy rövid szakaszon (2 km) viszonylag jó minőségű köves úton is, egy esetben pedig nagyobb forgalmú főútra is rátérünk (2,5 km). Az első napon, Szombathely környékén jó minőségű kerékpárút is rendelkezésünkre áll majd.

További információkért kattintson a bordó menüpontokra (↓), és nézze meg a lenyíló menüket:

Magyarország egyik gyönyörű táján fogunk kerékpározni: az Alpokaljáról indulva a Kemenesháton át érkezünk a Kisalföldre, hogy végül két keréken gördüljünk be a pannonhalmi apátság kapuján. A tágas táj a lelket is szárnyalásra sarkallja. Pár napra magunk mögött hagyjuk megszokott életünket, rohanásunkat, stresszfaktorainkat, hogy figyelmünk a sürgős helyett a fontos dolgokra fordulhasson.

Szombathely

Szent Márton tematikus sétaút Szent Márton hagyomány szerinti szülőhelyére épült Szent Márton templom és látogatóközpont Barokk püspöki központ (székesegyház, püspöki palota, szeminárium)

Sárvár

Nádasdy-kastély

Celldömölk

„Kis Mariazell”: kegytemplom és Mária-szobor

Pápa

Barokk városközpont, Nagytemplom, Esterházy-kastély, Református Kollégium és templom

Pannonhalma

Apátság és bazilika

Mit tartalmaz az utazási csomag?

  • Szállás panziókban kétágyas fürdőszobás szobákban
    (három és négyágyas valamint egyágyas elhelyezés korlátozott számban kérhető)
  • Étkezés
    • reggeli
    • ebéd (3 alkalommal meleg ebéd, 1 alkalommal hideg csomag)
    • meleg vacsora
  • Idegenvezetés
  • Túravezető
  • Idegenforgalmi adó + áfa

Az út díja nem tartalmazza a következőket

  • A Szombathelyre történő odautazás, és a Pannonhalmáról történő elutazás
  • Belépők
  • Italfogyasztás

Alapértelmezésként mindenki a saját kerékpárján teszi meg a zarándoklatot, amelyért felelősséget is vállal, ám kérésre mi is tudunk kerékpárt biztosítani 15 000 Ft-ért. Ezt a jelentkezési lapon lehet megadni.

Az út legalább 10 jelentkező esetén valósul meg.

Kerékpáros tudnivalók

Mivel egyik nap sem teszünk meg 60 km-nél többet, és nehezebb útszakaszokra, emelkedőkre is csak egy 5 km-es útszakaszon kell számítani, ezért különösebb felkészültséget az út nem igényel. Aki sík úton tud tartósan 15 km/h-val kerékpározni, az bátran jöhet, meglepetés, nehézség nem fogja érni. Nagyjából óránként amúgy is rövid pihenőket tervezünk. Ráadásul nagyrészt nyugatról keletre megyünk, így még némi hátszélben is bízhatunk (Magyarországon az uralkodó szélirány az északnyugati).

Aki saját kerékpárját hozza, az győződjön meg róla, hogy a járgány megfelelő műszaki állapotban van és megfelel a KRESZ előírásainak. Utunkon ugyanis csak ilyen kerékpárral lehet részt venni. Érdemes mindenkinek egy a saját kerékpárjára való gumibelsőt is hozni, az esetleges defektek esetére. (A szerelésben természetesen segítünk.)

Saját helyett bérelt kerékpárral is részt lehet venni a zarándoklaton (15 000 Ft); ezt a jelentkezési lapon lehet megadni.

1. nap (Szombathely–Sárvár)
Távolság: 32 km | Az út jellege: szinte sík, egy-két nagyon enyhe emelkedő

A szombathelyi vasútállomáson találkozunk 10 órakor. A Budapestről 6.30-kor induló kerékpárt is szállító vonattal is ide lehet érni. A kerékpárbérlést igénylő vendégeinknek is itt adjuk át a kerékpárokat. Aki ilyen korán nem tud megérkezni, annak az előző éjszakára szállást biztosítunk Szombathelyen (8000 Ft/fő kétágyas elhelyezés esetén). Aki saját kerékpárral érkezik, az később is be tud kapcsolódni a programba. Először Szombathely felfedezésére indulunk, ahol elsősorban Szent Mártonnak és korának emlékeit látogatjuk meg végig a Szent Márton történelmi sétaút mentén. Először a Szent Márton templomot és látogatóközpontot tekintjük meg, amely a hagyomány szerint Márton születésének helyére épült, majd a városközpontban a szent ereklyéjét őrző székesegyházba térünk be, és egy rövid sétát teszünk a főtéren és környékén. Benézünk a római kori romkertbe (belépő), majd kívülről az Isemot is megtekintjük. Egy ízletes ebéd után kerékpárra pattanunk és hangulatos kis falvak között tekerve kb. két óra alatt Sárvárra érkezünk. Itt a szállásunk elfoglalása után „bevesszük” a Nádasdy várat (belépő), és megtekintjük, hogyan élt egykor az ország egyik leggazdagabb főura. Vacsora után fakultatív lehetőség van egy fürdőzésre a világhírű Sárvári Gyógy- és Élményfürdőben, amely egészen 22 óráig nyitva van.

Szállásunk Sárvár belvárosában lesz egy panzióban.

Oldal tetejére ↑

2. nap (Sárvár–Pápa)
Távolság: 62 km | Út jellege: dombos, nagyobb emelkedők nélkül

Sárvárt elhagyva átkelünk a Rábán. Kis forgalmú utakon, dombok, erdők között érünk el Celldömölkre, a magyar Marizellbe, ahol az ausztriai Mariazellből érkezett kegyszoborhoz zarándoklók évszázadok óta csodákat élnek meg. Ha időnk engedi, a város határában, a Ság-hegyen megtekinthetjük egy kialudt vulkán keresztmetszetét is. Délutánra Pápára érünk, amely Magyarország barokk műemlékekben egyik leggazdagabb városa és egy újabb termálfürdő otthona. Egy idegenvezető segítségével szétnézünk a városban: az Esterházy-kastély (kívülről), a Fő tér, a Nagytemplom, a Református templom és kollégium (kívülről) és az egyedi Kékfestő-múzeum (amely valaha egy igazi műhely volt) lesznek az állomásaink.

Szállásunk Pápa belvárosában lesz egy panzióban.

Oldal tetejére ↑

3. nap: Pápa – Pannonhalma
3. nap (Pápa–Pannonhalma)
Távolság: 51 km | Út jellege: dombos, néha emelkedővel

Az utolsó túranapunkon elérkezünk végcélunkhoz: a Szent Márton nevét viselő Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz. Először egy közepes forgalmú autóúton teszünk meg 12 kilométert, majd néptelen utakon, apró falvakon keresztül kerekezünk a dombok között. 38 km megtétele után leküzdünk egy hosszabb emelkedőt, majd a hegygerincen átérve egészen Ravazdig gurulunk, ahol megállunk a Szent Márton tiszteletére szentelt templomnál. Innen már végigkísér bennünket a bencés apátság sziluettje, amelynek tövébe érkezünk hamarosan. Az utolsó kihívás a Várhegy meghódítása, amelyen maga az Apátság is áll, uralva a környező vidéket.

Szállásunk az Apátság alatt, a városban lesz.

Oldal tetejére ↑

4. nap: Pannonhalma
4. nap (Pannonhalma)

Tegnap éppen csak beköszöntünk a Szent Márton bazilikába, ma azonban közelebbről is megismerkedhetünk az apátság épületeivel, kincseivel (belépő). Rögtön 10 órakor részt vehetünk a Pannonhalmi bencés közösség gregorián énekes konventmiséjén, majd idegenvezetőnk (kevés résztvevő esetén audio-guide) segítségével körbenézünk a bazilikában, a Szent Márton ereklyéjét őrző altemplomban, valamint a kolostor látogatható részeiben. Még sétálunk egyet az arborétumban, majd ebéd után búcsút veszünk egymástól. Délután egyénileg megtekinthetjük a volt apátsági majorban lévő Apátsági Múzeumot vagy akár az apátsági pincészetet. Bazilikai liturgikus programok miatt a program sorrendje módosulhat!

Kerékpárszállítást biztosító vonatok indulnak Pannonhalmáról Budapestre Győri átszállással: 12:29, 16:48, 18:39

Oldal tetejére ↑

A zarándoklat útvonala (részletekért kattintson a térképre):

terkep-honlapra

Attila

Nagyon szeretek biciklizni, ha nincs különösebb hideg, mindenhova biciklivel megyek nemcsak városon belül, hanem város környékén is. Számtalan kerékpártúrán vettem részt és vezettem Magyarországon az elmúlt 25 évben, sőt családommal is többször indulunk országjárásra biciklivel.

Mindezeken túl nagyon szeretem Magyarországot, szeretem csodálni a természeti szépségeit, felfedezni kulturális örökségét. És mindezt szeretném megmutatni másoknak is.

Tizenöt éves koromtól kezdődően bejártam az ország minden részét, így nincs ismeretlen hely számomra.

Most egy kerékpáros zarándoklatra szeretném hívni Önöket, amellyel talán sikerül kizökkenni a hétköznapok körfogásából, és szellemileg kipihenten, élménydúsan hazatérni.

Hernády Attila


Szakmai partnerünk

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa

Via Sancti Martini

Leave a Reply