Mária Út a Balaton-felvidéken

Pilgern nördlich vom Plattensee, Panorama von Tihany aus

Mária Út – zarándoklás a magyar tenger mentén

„Rengeteg élménnyel gazdagodtam! Nem is tudom melyik a legszebb! Talán volt egy gyönyörű pillanat, amikor ott álltam a búzamező mellett, szemet gyönyörködtető volt a táj, sütött a nap, és elhittem, hogy tényleg ott vagyok! Éreztem, hogy a csend nem üres…”

Fülei Edit, 2017 július

[rev_slider alias=”balaton-felvidek”]

Vándorlás a Balaton-felvidéki Mária Úton

 •    Időtartam: 2 × 3 nap (2 éjszaka)
 •    Dátum: 2018. szeptember 7-9. (1. szakasz) és 2018. szeptember 21-23. (2. szakasz)
 •    Útvonal: Balatonalmádi – Balatonfüred – Hegyes-tű – Tapolca – Sümeg
 •    Távolság: kb. 90 km (~15 km/nap)
 •    Elhelyezés: panziókban, vendégházakban kétágyas fürdőszobás szobákban
 •    Ellátás: félpanzió (reggeli & vacsora)
 •    Ár (két hétvége): 79.000 Ft helyett csak 69.000 Ft/fő
  • Egyágyas felár: 28.000 Ft/fő
 •    Ár (egy hétvége): 45.000 Ft helyett csak 38.000 Ft/fő
  • Egyágyas felár: 15.000 Ft/fő

Zarándoklatunkon Magyarország egyik legszebb vidékén gyalogolunk: a bájos dombjairól (és zamatos borairól) híres Balaton-felvidéken, amely talán tavasszal és ősszel mutatja a legszebb arcát. Utunkat végigkísérik a romantikus templom- és várromok, festői falvak, és a tó csodás panorámája.

Utunk Magyarország két kiemelkedő egyházi értékét köti össze: a balatonalmádi, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéjét őrző templomot, illetve a szinte ismeretlen Szent Jobb Kápolnát, valamint a Sümegi kegyhelyet.

Felosztás

Hogy minél kevesebb szabadságot kelljen kivenni, és így minél többen részesülhessenek a zarándoklás élményében, az utat két hosszú hétvégén tesszük meg, így csak két pénteki napra kell szabadságot kivenni. További részletek lent, az Utazási csomag menüpontban.

További információkért kattintson a bordó menüpontokra (↓), és nézze meg a lenyíló menüket:

Utunk Magyarország egyik legszebb vidékét, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot szeli át. A nyugodt tájon gyalogolva pár napra magunk mögött hagyjuk mindennapos rutinunkat, hogy a sürgős helyett a fontos dolgokon gondolkodhassunk. A lelki elcsöndesedés mellett igyekszünk a táj természeti és kulturális látnivalóiból is megtekinteni valamennyit.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Balatonalmádi templom: a II. világháborúban megrongálódott (Budai Várpalotában lévő) Szent Jobb Kápolna falai és mozaikjai, valamint a magyar szent család (Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre) ereklyéi
 • Csopaki Plul vízimalom – működő malommúzeum
 • Balatonfüred – Reformkori városrész
 • Dörgicsei templomromok
 • Hegyestű: egy kialudt vulkán keresztmetszete
 • Szentbékkállai kőtenger
 • Csobánc várromja
 • Tapolcai tavasbarlang
 • Sümegi ferences Mária-kegyhely

Az utazási csomag, vagyis az út ára tartalmazza a következőket

 • Szállás panziókban, vendégházakban, kempingben kényelmes mobilházban
  • Elhelyezés: kétágyas fürdőszobás szobákban
 • Étkezés: reggeli és meleg vacsora
 • Csomagszállítás
 • Kísérőautó, kimerült zarándokoknak beszállási lehetőséggel
 • Transzfer a vasútállomásról/-ra és szükség esetén a szállásra/-ról
 • Vezetés Balatonfüreden és Tapolcán
 • Információs csomag és térkép
 • Idegenforgalmi adó és áfa

Az út ára nem terjed ki a következőkre

 • A Balatonalmádiba (1. rész) / Zánkára (2. rész) történő odautazás, és Zánkáról (1. rész) / Sümegről (2. rész) történő elutazás
 • Belépők
 • Túravezetés
 • Ebéd és italfogyasztás
 • Biztosítás

Az út ütemezése

A zarándoklatot két hétvége alatt tesszük meg, hogy így minél kevesebb szabadságot kelljen kivenni. Részt lehet venni a két hétvégén együtt, illetve külön-külön is. Aki csak az egyik hétvégén vesz részt, annak az ár 45 000 Ft helyett csak 38 000 Ft.

1. rész: 2018. szeptember 7-9. péntek reggeltől vasárnap estig

Balatonalmádi – Balatonfüred – Vászoly – Hegyestű

2. rész: 2018. szeptember 21-23. péntek reggeltől vasárnap estig

Hegyestű – Szentbékkálla – Tapolca – Sümeg

A péntek reggeli indulási időpontokat a Budapestről reggel induló vonatokhoz igazítjuk. Távolabbról jövőknek szállást tudunk biztosítani, ennek ára 8 000 Ft/éj (kétágyas fürdőszobás szobában, reggelivel).

Túravezetésről, zarándokvezetésről:

A napi gyalogos útvonalon túravezető nem kíséri, vezeti a résztvevőket. Egy zarándokkísérő lesz jelen, aki vezeti a kísérőautót, szállítja a csomagokat, elrendez mindent a szállásokon és az éttermekben, hogy egy fárasztó nap után már mindenkinek csak a pihenésre legyen gondja.

Ezen túl – mint a környéket jól ismerő túra- és idegenvezető – minden szükséges információt megad a napi útvonalakról.

Az eltévedés ellen minden zarándoknak biztosítunk egy térképet, és rendelkezésre bocsátjuk az útvonal – GPS-re vagy okostelefonra letölthető – adatat .gpx formátumban, amelynek segítségével mindig ellenőrizhetjük, hogy jó helyen járunk-e.

Az út legalább 10 jelentkező esetén valósul meg.

Első hétvége

1. nap (Balatonalmádi – Balatonarács)

Távolság: 13,5 km | szintkülönbség: +260 m; -220 m

Délelőtt 10 órakor találkozunk a Balatonalmádi vasútállomáson, amely a Budapestről 8 órakor induló vonattal közvetlenül elérhető. Aki eddigre nem tudna ideérni, annak előző éjszakán szállást tudunk biztosítani 8 000 Ft/fő áron (kétágyas, fürdőszobás szobában reggelivel).

Zarándoklatunkat a Balatonalmádi katolikus templomnál kezdjük, amely két szempontból is nevezetes: itt együtt található Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre (Magyar Szent Család) ereklyéje, valamint itt építették fel újra a Budai Várból elhozott romokból a II. világháborúban ott elpusztult Szent Jobb Kápolnát.

Balatonalmádit elhagyva egészen Balatonarácsig utunk végig egy kis forgalmú aszfalt úton fog vezetni a tóparttól nem messze. A bátrabbaknak ezért javasoljuk, hogy néha tegyenek kitérőt egy-egy hegycsúcsra, ahol a kilátótornyokból csodás panoráma várja őket. Érintjük az alsóörsi Török-házat, a Hild-díjas Paloznak községet, és csopaki Plul vízimalmot, ahol ma egy működő malommúzeum üzemel. Innen már csak pár lépés Balatonarács, mai végcélunk.

Szállás: panzióban Balatonfüreden

Oldal teteje ↑

2. nap (Balatonarács – Vászoly)

Távolság: 14 km | szintkülönbség: +300 m; -170 m

A reggelit követően közös vezetett sétán veszünk részt Balatonfüred reformkori belvárosában (Horváth-ház, Anna Bál helyszíne, ivócsarnok, Jókai Mór és Blaha Lujza villája, Kerektemplom). Ezt követően Balatonfürednek egy kevésbé ismert részét fedezzük fel: az Ófalut, ugyanis itt vezet keresztül a zarándokutunk (Vörös-templom, Református templom, Gomás-kúria).

A várost elhagyva eltávolodunk a tótól, és az aszfaltutat is immár ösvény, illetve földút váltja föl. Balatonszőlősön érdemes ebédelni, ahol az árpád-kori református templom is figyelmet érdemel. A nap végére Vászolyba érkezünk, ahonnan autóval közelítjük meg a szállásunkat.

Szállás: egy tóparti falu kempingjében, kényelmes mobilházakban

Oldal teteje ↑

3. nap (Vászoly – Hegyes tű)

Távolság: 14 km | Szintkülönbség: +300 m, –270 m

Reggel autóval visszatérünk Vászolyra, ahonnan néhány kilométer után az egykor három faluból álló Dörgicsére érünk. A középkori településeknek megfelelően három ódon hangulatú templomromban is gyönyörködhetünk, amelyek közül az utolsó a Balaton-felvidék talán legszebbje.

Erdők, mezők, szőlők közt vezet gyalogutunk a nap célpontjának számító Hegyes-tűhöz, amelyről csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A hegy tulajdonképpen egy kialudt vulkán, amelynek még a belsejét is láthatjuk az egykori bányatevékenység következtében. Itt befejeződik zarándoklatunk első része, hogy két hét múlva ugyaninnen folytathassuk. A zánkai vasútállomásra transzfert biztosítunk.

Oldal teteje ↑

Második hétvége

4. nap (Hegyestű – Szentbékkálla)

Távolság: 13 km | szintkülönbség: +240 m; -350 m

Reggel 10.30-kor találkozunk a Zánkai vasútállomáson (közvetlenül elérhető a Budapestről 8-kor induló vonattal), ahonnan vendégeinket autóval szállítjuk a Hegyes-tű aljáig, ahol két hete abbahagytuk a zarándoklatunkat. Aki eddigre nem tudna ideérni, annak előző éjszakán szállást tudunk biztosítani 8 000 Ft/fő áron (kétágyas, fürdőszobás szobában reggelivel).

Ma a Balaton-felvidék legszebb táján, a festői Káli-medence fennsíkján keresztül, majd a felett vezet utunk, ahol bájos kis falvakat érintünk. Meglátogatjuk Köveskálon a – forrásra épült – 300 éves mosókút épületét, ahol a falu asszonyai egészen az 1950-es évekig mostak. Felmászhatunk a Fekete-hegyi kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma tárul szemünk elé a Káli-medence és a Balaton irányába.

Innen hamarosan a Balaton felvidék gyöngyszemének számító Szentbékkállára érkezünk. Egy kis pihenő a szálláson, és sétára indulunk a Mária-út nyomvonalán: megtekintjük a Velétei palotaromot, amely a törökkor előtt a Veszprémi püspök nyaralója volt, majd a híres kőtengerben gyönyörködhetünk, ahol erőnket és ügyességünket latba vetve egy hatalmas sziklát is megmozdíthatunk.

Szállás: Szentbékkállán panzióban, vendégházakban

Oldal teteje ↑

5. nap (Szentbékkálla – Tapolca)

Távolság: 17 km | szintkülönbség: +420 m, –440 m

A reggelit követően rövidített úton (a Kőtengert kihagyva) juthatunk Mindszentkállára. Innen két hegyet megmászva érünk el Tapolcára, mai utunk végcéljához. Mindkét hegyen szép kilátópontok várnak bennünket, de a második– a Csobánc – teteje feledhetetlen körpanorámával örvendeztet meg, úgyhogy megéri vállalni a meredek emelkedőt. Itt állt az 1600-as évek végéig Csobánc vára, amelynek impozáns romjai máig dacolnak az idővel. Innen leérünk a Tapolcai-medencébe.

A városban elfoglaljuk szállásunkat, rövid városnézésen veszünk részt (templom, várrom, Malom-tó és környezete, Tavasbarlang Látogatóközpont), majd leereszkedünk a mélybe, hogy csónakkal járjuk be a Tapolcai Tavasbarlangot (belépő).

Szállás: Tapolcán panzióban

Oldal teteje ↑

6. nap (Tapolca – Sümeg)

Távolság: 22 km | Szintkülönbség: +255 m, –190 m

Zarándoklatunknak a mai az utolsó – és egyben leghosszabb – napja. Ennek ellenére nem biztos, hogy a legnehezebb, mivel jelentősebb emelkedőre és lejtőre sehol sem kell számítanunk. Az út is viszonylag egyhangúnak ígérkezik: Tapolcát ipartelepek mellett hagyjuk el, majd a régi katonai gyakorlóteret megkerülve jutunk be az erdőbe, amelyből csak Sümeg előtt érünk ki.

Az erdőt elhagyva hamarosan szemünkbe ötlik a sümegi vár látképe, majd a város templomainak tornya. A városba érve betérünk a Sümegi kegytemplomba, ahol az 1699-es csodás gyógyulás után vált híres búcsújáró hellyé. Itt hálát adhatunk az utunkért, majd búcsút veszünk egymástól és Sümegtől, amelynek számtalan látnivalója ebbe a napba már nem fér bele. És talán sikerül azt is felismernünk utunk végén, hogy egész életünk egy csodálatos zarándoklat…

A csomagok Sümegen átvehetőek, illetve azokat a vasútállomásra / buszállomásra is kiszállítjuk. A visszautazás egyénileg történik. Vonat indul Budapestre: 17.31-kor; a menetidő 3 és fél óra egy átszállással).

Oldal teteje ↑

Útvonallal kapcsolatos tudnivalók

Helyszín, domborzat

Utunk a Balaton-felvidéken halad végig, amelynek hegyei nem magasak, azonban egy-két helyen meredekebb az emelkedő. Ennek ellenére nincsenek nagy napi szintkülönbségek, és a csekélyebb napi távot is figyelembe véve átlagos erőnléttel bárki könnyen teljesítheti, gyakorlás, edzettség nem szükséges.

Aki esetleg mégis elfárad, annak segítséget jelent, hogy a kísérőautóba a találkozási pontokon be lehet ülni, és így is meg lehet tenni a napi táv egy részét vagy akár egészét is. A találkozási pontok sűrűn következnek.

A Mária út hivatalos útvonala célirányosan, viszonylag egyenesen vezet, a hegycsúcsokat – amelyek a legszebb kilátást nyújtó pontok – kerüli. Van lehetőség azonban kitérőket tenni az egyes hegycsúcsokra, kilátókhoz, vagy akár az összes hegycsúcsot érintő párhuzamos útvonalon menni; ez távban alig hosszabb, csupán a leküzdendő szintkülönbség nagyobb. Mivel nem muszáj egy csoportban haladni, ki-ki eldöntheti, hogy melyik úton halad, illetve hol tesz kitérőt. A szükséges információt megadjuk.

Útminőség

Az út jól jelzett, és kitűnően járható. Viszonylag sok azonban az aszfaltos szakasz (29 km), amely kis forgalmú műutat jelent. Ezek az esetek többségében alternatív útvonallal kihagyhatók.

Vezetés

A zarándoklat során túravezetést nem biztosítunk, tehát nem lesz olyan személy, aki a zarándokúton gyalogosan végigkíséri a csoportot. Ennek megfelelően mindenki a saját tempójában teheti meg a napi távot, és kedve szerint tarthat pihenőket. Minden résztvevőt ellátunk térképpel, valamint átadjuk nekik az út gpx koordinátáit, amelyet a telefonjára tölthet. Ezáltal mindig megnézheti, hogy a jó úton jár-e, vagy akár vezettetheti is magát a telefonjával.

A zarándoklaton a Pannon Pilgrimtől egy zarándokkísérő lesz jelen, aki a kísérőautót vezeti, szállítja a csomagokat, és lerendez mindent a szállások és az étkezések körül, hogy egy fárasztó nap után a résztvevőknek csak pihenniük kelljen. Ezen kívül bármilyen úttal kapcsolatos kérdéssel is fordulhatunk hozzá, mivel az utat behatóan ismeri. Telefonon is bármikor elérhető lesz a zarándoklat során. Végül és nem utolsósorban pedig ő fogja a vezetéseket is megtartani az egyes helyeken, mert nemcsak túrákat szokott vezetni, hanem mindent ismerő kitűnő idegenvezető is.


Mary's Way Association

Szakmai partnerünk

Mária Út Egyesület

Közép-Európa Zarándokútja

Leave a Reply