Szent Jobb-kápolna a Balatonparton

Hallott-e róla, hogy Balatonalmádiban is van egy Szent Jobb-kápolna? Sőt ha úgy vesszük ez az eredeti.

Ugyanis Szent István király jobb keze csak 1971 óta van budapesti Szent István Bazilika (jelenlegi) Szent Jobb Kápolnájában, ezt megelőzően pedig – az 50-es évek elejétől – a plébánia egyik szobájában őrizték.

De hol volt a háború előtt? Itt:

Ebben a – jelenleg – balatonalmádi kápolnában, ami – akkor még – a Budai Várpalotában állt, mint a Zsigmond-kápolna egyik fülkéje. Ez a Zsigmond-kápolna a várban ma is látható Mátyás kútja szoborkompozíció mögött állt, és a II. Világháborúban a vár bombázásakor súlyosan megsérült. (A Szent Jobbot ekkorra már Ausztriába „menekítették”.)

A Szent Jobb őrzésére szolgáló kápolnafülke azonban csodálatos módon (viszonylag) épségben maradt.

A háború után még sokáig meghatározta Budapest látképét a romos vár, hiszen sokáig senki sem törődött annak helyreállításával, és a romok alatt rejtőző Szent Jobb-fülkével.

Mígnem az ’50-es években – a legsötétebb kommunizmus idején – Balatonalmádi akkor plébánosa, dr. Pintér Sándor, tudomást szerzett róla, hogy milyen kincs rejtőzik a budai vár romjai alatt, és sikerült az egész kápolnafülkét megszereznie. Az építményt darabokra szedték – már amit kellett, mert nem esett szét a bombázástól – és teherautókon Balatonalmádiba vitték. Így kerültek ide a fülke kövei, annak jelentős műalkotásaival a kápolnafülke boltozati mozaikja, az oltár, a fülke kovácsoltvas kapuja és annak márvány kerete.

A képen látható templom mellett az idehozott anyagokból hamarosan fel is építették újra a Szent Jobb kápolnát.

És, hogy teljes legyen a kép 2000. május 13-án egy napra maga a Szent Jobb is visszatért régi őrzési helyére. Ezt követően a kézereklyét ugyan visszavitték Budapestre, azonban 2001-től egy Szent Jobbról levált töredéket őriz a kápolna. Miután pedig 2007-ben Boldog Gizella és Szent Imre egy-egy ereklyéje is megérkezett Balatonalmádiba, a kápolnában – az egész világon egyedülállóan – egy helyen láthatók a Magyar Szent Család mindhárom tagjának ereklyéi.

Ha velünk tart a Balaton-felvidéki zarándoklatunkon, ön is megcsodálhatja ezt, ugyanis ez lesz a zarándoklatunk kiindulópontja.

Leave a Reply