Izgalmas helyek a Mária Úton I. – Az Ördög-árok

Alpesi sziklamászás láncokkal, létrákkal – Magyarországon?
Igen, van ilyen méghozzá a Mária Úton, a Bakonyban.

Bakony, Ördög-árok

Zircről – a Bakony fővárosából – Esztergom/Budapest felé elindulva hamarosan meg is érkezünk az Ördög-árok bejáratához, ami a Mária út Magyarországi szakaszának legvadregényesebb helye. (A Remeték és szent királyok nyomában vezető zarándoklatunk első szakaszának második napján érintjük.)

Mint már a neve is mutatja, hogy valami különleges dologgal állunk szembe. Ördögök ugyan nem laknak az árokban vagy a szurdokvölgy szélén kialakult mintegy 50 sziklaüregben, ám a nevet adó nép így gondolhatta, hiszen a völgy olyan megközelíthetetlennek, olyan végigjárhatatlannak tűnt. És még a Bakonyban is – ahol azért van még néhány szurdokvölgy – különlegesnek, ördögi teremtésnek látszott.

De mi is ez valójában? Egy tektonikus úton (földmozgások következtében kialakult) völgy, amelyet az időszakos vízfolyás tovább mélyített, és a végén még – biztos, ami biztos – egy pár földrengés is legurított néhány óriási sziklát az aljára.

A völgy bejáratától kezdve egy ideig még rendes ösvényen gyalogolhatunk, majd lassan szűkülni kezd a szurdok. Többször kell a patakmedren átkelni, ami azonban általában nem okoz nehézséget: bőségesen állnak rendelkezésre kisebb kövek (macskakövek), amelyeken lépkedve könnyedén átkelhetünk a patakon (főleg ha esetleg nincs is víz a mederben, ami azért elég gyakran előfordul).

Az ösvény aztán kezd nehezebbé válni: be-benövik az ágak, vagy éppen a völgy oldalára kell kissé felkapaszkodnunk meredek ösvényen. Maga az út is gyakran helyet változtat, ugyanis az egyes áradások évente-kétévente elmossák a már kitaposott ösvényt.

Két igazán nehéz rész van az árokban: először egy nagyobb szikláról kell minden segédeszköz nélkül lemászni (társaink segíthetnek, ők nem számítanak segédeszköznek), majd jön az Ördög-gát, más néven Gizella-átjáró. Itt a völgy útját egy ház nagyságú szikla állja el, amelyre elsőnek felmászni majd lemászni kell – mintegy 6 méteres magasságból.

Itt azonban a sziklába rögzített láncok és kötelek, valamint létrák segítenek az ereszkedésben. Pont úgy, mint az Alpok vagy a Kárpátok nehezebb útszakaszain, az úgynevezett via ferratákon („vasalt utak”).

Nem mondhatni, hogy annyira egyszerű lenne itt végigmenni, de azért nem is lehetetlen. A fiamnak például egészen jól ment:

És még egy bizonyíték, hogy megcsinálható: én először 15 éves koromban jártam itt ráadásul a kutyámmal, aki egy rövid lábú tacskó volt és így képtelen arra, hogy lemásszon. Megfogtam hát az egyik kezemben, és a másik kezemmel kapaszkodva ügyesen leereszkedtem a létrán.

Az Ördög-gát megmászását a kevésbé bátrak egy rövid kitérővel elkerülhetik anélkül, hogy bármilyen látványról le kellene mondaniuk. Ugyanis a lépcsős kerülőút pont az Ördög-gát előtt ágazik el és nem sokkal utána vissza is tér a völgybe: így az országunkban páratlan természeti látványosság felülről és alulról is megtekinthető a vízeséssel együtt. Ugyanis egy 3 méteres vízesés is található itt, amely leginkább esős időben vagy hóolvadás után látványos. Mindamellett ne kívánjunk nagyon csapadékos időt, mert azzal a völgy végigjárását nehezítjük.

Persze ha már ilyen sziklás a völgy találhatunk benne másik vízesést is: egy nagyobbat, és számtalan kis csobogót.

Bár egy nehezebb szakasz ez az Ördög-árok, mindenki, aki csak bír, menjen végig rajta, mert a sziklák, a vízesések látványa és a csobogó patak hangja megéri a fáradságot. És akkor még az átélt kalandról nem is beszéltünk!

S mit rejt a hely zarándokszempontból: a spiritualitásra fogékony ember ilyen helyeken járva egykönnyen rácsodálkozik az Alkotó avagy Teremtő zsenialitására…

Jöjjenek, fedezzük fel együtt Magyarország egyik legvadregényesebb útját!

Hernády Attila

Leave a Reply