Lourdes-i zarándoklat

161 éve Lourdes

[rev_slider alias=”lourdes-i-kepek”]

Zarándoklat Lourdes-ba lelkivezetéssel

 •    Időtartam: 4 nap (3 éjszaka)
 • Dátum: 2019. május 25-28.
 •    Útvonal: Budapest – Bordeaux – Lourdes – Bordeaux – Budapest
 •    Utazás: a Wizz Air légitársaság járatával Bordeaux-ba, majd busztranszferrel Lourdes-ba
 •    Gyalogosan megtett távolság: kb. 2,5-3 km a keresztúton (fakultatív)
 •    Elhelyezés: egyszerű, 2**-os szállodában, egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban Lourdes központjában
 •    Ellátás: reggeli
 •    Poggyász: A csomagárban 1 db max. 40×30×20 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász van személyenként (ezen kívül vegyéb táska nem megengedett). Wizz Priority szolgáltatás vásárlása esetén további 1 db 55x40x23 cm méretű kézi poggyász szállítható a fedélzeten – ez külön felár ellenében igényelhető a foglaláskor.
 •    Ár: 119.000 Ft/fő
  • Egyágyas felár: 20.000 Ft/fő
 •    További tájékoztatás:+36 30 467 6169 (Hernády Attila)

2019-ben lesz 161 éve, hogy egy 14 éves lánynak, Bernadette Soubirous-nak egy jelentéktelen kis francia városban megjelent egy „Hölgy”, ahogy ő akkor nevezte. A később Szűz Máriaként azonosított jelenés 1858 júliusáig 18 alkalommal megismétlődött. Azóta Lourdes és Szent Bernadett neve az egész világon ismertté vált, és évente zarándokok milliói keresik fel azt a helyet, és azt a barlangot, ahol a jelenések történtek, és ahol rengeteg – orvostudomány által megmagyarázhatatlan – gyógyulás történt.

Ha Ön is szeretne a többi zarándok útjára lépni, és egy rövid zarándoklattal meglátogatni a Szűz Mária megjelenésének helyeként számon tartott várost, akkor tartson velünk ezen az egy hétvégés zarándoklatunkon!

Lourdes-i utunkat – a fatimai zarándokutunkhoz hasonlóan – azoknak találtuk ki, akik szeretnének Lourdes-ba, a Szűz Mária-jelenések helyére eljutni – de nem volt lehetőségük, hogy az átlagosan egyhetes és 150 000 Ft-os zarándokutakon részt vegyenek, esetleg tartottak a hosszú, buszos utazás fáradalmaitól.

Budapestről repülővel jutunk el Franciaországba (Bordeaux-ba), onnan pedig busszal Lourdes-ba: a Liszt Ferenc Repülőtérről szombaton (valószínűleg kora reggel) indulunk és kedd dél körül érkezünk vissza. Mivel az egész zarándokút csak négy nap, természetesen a részvételi díjunk is kedvezőbb a megszokottnál.

A zarándoklat ára nagyban függ a repülőjegy árának alakulásától, ezért változhat.

A rövid idő ellenére Lourdes-ban két teljes napunk lesz (szombat déltől hétfő délutánig), vagyis ugyanannyi, mint az egyhetes, buszos utakon résztvevőknek; így semmiről sem fogunk lemaradni.

Oldal tetejére ↑


További információkért kattintson a lenti bordó menüpontokra (↓), és nézze meg a lenyíló menüket:

A rövid idő ellenére Lourdes-ban két teljes napunk lesz (szombat déltől hétfő délutánig), vagyis ugyanannyi, mint az egyhetes, buszos utakon résztvevőknek; így semmiről sem fogunk lemaradni.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Jelenések barlangja
 • Miasszonyunk Bazilika, Szeplőtelen Fogantatás Bazilika, X. Piusz földalatti bazilika, Keresztút
 • Boly malom és zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakóhelye)
 • az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Oldal tetejére ↑

Az utazási csomag, vagyis az út ára tartalmazza a következőket:

 • utazás (repülőjegy Budapest és Bordeaux között oda-vissza, buszút Bordeaux és Lourdes között oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • szállás egyszerű, 2**-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • utaskísérő
 • 1 db max. 40×30×20 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)

Az út ára nem terjed ki a következőkre:

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • ebéd és vacsora
 • fakultatív programok belépődíjai
 • feladott poggyász
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)

Az út legalább 25 jelentkező esetén valósul meg.

Figyelem! Az út ára a repülőjegyek árának függvényében – különösen az út időpontjának közeledtével – emelkedhet.

Oldal tetejére ↑

Lourdes Sanctuary from the fort
1. nap: Budapest-Bordeaux-Lourdes

Távolság: ~1900 km | Utazás: repülővel

Indulás a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről 6:15-kor a Bordeaux-ba tartó Wizz Air légitársaság fapados járatával. Találkozó 2 órával az indulás előtt a repülőtéren. Érkezés Bordeaux-ba a tervezettek szerint 8:55-kor, majd különjárati autóbusszal átszállás nélkül jutunk el Lourdes-ba (kb. 2,5 óra hossza menetidő). Ezt követően elfoglaljuk a szálláshelyünket.

Egy hosszabb pihenő után késő délután elindulunk Lourdes felfedezésére Szent Bernadett nyomában. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

Oldal tetejére ↑

Lourdes
2. nap: Lourdes

Távolság: ~2-3 km | Lourdes-on belül sétálunk

Reggeli után a napot Lourdes felfedezésével töltjük. Először is megtekintjük azt a barlangot (sziklaüreget), ahol 1858-ban 18-szor jelent meg a Szűzanya Szent Bernadettnek. Itt állandóan imádkozó zarándokok ezreivel találkozhatunk, akik hozzánk hasonlóan zarándokolnak el a Szent Szűz e kegyhelyére. Sőt betegek százai fürdenek meg az itt fakadó forrás vizében. Ezt követően felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás Bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynéja Bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

Délben szabadidő követezik ebédelési lehetőséggel.

Délután végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

A nap folyamán magyar nyelvű szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal.

Oldal tetejére ↑

Lac de Lourdes - kirándulás a lourdes-i tóhoz
3. nap: Lourdes

Távolság: ~2-3 km | Lourdes-on belül szabad program

Reggelit követően délelőtt misén veszünk részt, majd egész napos szabad program következik. A napot kihasználhatjuk imádkozásra, elmélkedésre, szentségimádásra ezen a szent helyen, de szemezgethetünk a számos látnivaló közül is. Ízelítőnek:

  • Ezer éves vár
  • Jézus életének panoptikuma
  • Miniatűr Lourdes
  • Szent Bernadett múzeum
  • kisebb kirándulások: pl. Lac de Lourdes (lourdes-i tó), séta a közeli Bartrès-ba a Szent Bernadett ösvény mentén

A délutáni szabad program után elindulunk Bordeaux-ba, ahonnan másnap viszonylag korán indul a repülőgépünk haza. A mai éjszakát egy bordeaux-i repülőtéri szállodában fogjuk eltölteni.

Oldal tetejére ↑

Madártávlatból Lourdes
4. nap: Lourdes-Bordeaux-Budapest

Távolság: ~1900 km | Utazás: repülővel

Utolsó nap korai reggeli után elindulunk a repülőtéri terminálra, ahonnan 9:25-kor indul a repülőgépünk Budapestre. A tervezett érkezés a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre 11:55. Itt búcsút veszünk egymástól, hogy később talán újra találkozzunk valamelyik hazai, gyalogos zarándoklatunkon.

Oldal tetejére ↑

Gy.i.k. avagy gyakranismétlődőkérdések

Miért nem tartalmazza a részvételi díj a feladott poggyászt?

A feladott poggyász díja jelentősen megnöveli a részvételi díjat, és utunk árát szeretnénk viszonylag alacsonyan tartani (már amennyire ezt ilyen távolságú, rövid útnál lehet). Álláspontunk szerint egy hétvégi útra nincs is szükség annyi dologra, amely nem férne el egy kis hátizsákban vagy kézi poggyászban. Váltóruha erre a rövid időszakra alig szükséges, továbbá szállodában alszunk, ágyneműt és törölközőt biztosítanak számunkra. Ételt is tudunk vásárolni a helyszínen. A repülőgépre felszálláskor az itthoni időjárás miatt magunkkal hozott kabátot (akár vékony) érdemes felvenni, így az sem foglalja a hátizsákunkban a helyet.

Mit vigyek magammal?

Egy váltás alsóneműt javaslunk, mert a másikat addig ki lehet öblíteni és megszárad másnapra. Felső váltó ruhát igény szerint hozzunk, de egy elég lehet. Ételt nem muszáj vinni, hiszen a helyszínen is megvásárolhatjuk, és persze étteremben is van lehetőség ebédelni, illetve vacsorázni.

Amit érdemes hozni:

 • első napra csomagolt ebédet,
 • kis méretűre összecsukható esernyőt vagy esőkabátot,
 • vízálló cipőt,
 • európai egészségbiztosítási kártyát.

Oldal tetejére ↑

Mit vigyek még magammal?

Mindenképpen azt, ami Önnek egy naphoz feltétlenül szükséges (pld. nélkülözhetetlen gyógyszerek).

Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Májusban a hazaihoz hasonló időjárásra számíthatunk Lourdes-ban: átlagosan napközben 20 °C-ra, éjszaka 10 °C-ra számíthatunk. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Részt veszünk-e magyar nyelvű misén?

Igen.

Lesz-e lelki vezetés, lesz-e atya velünk?

Igen.

Oldal tetejére ↑

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A két ebéd (vasárnap, hétfő) és a három vacsora (szombat, vasárnap és hétfő) étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni az ott töltött napokon?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon, de 12 euróért már meg lehet ebédelni.

Most akkor mennyibe fog kerülni? Változhat-e az ár?

Amennyiben Ön már jelentkezett és megfizette a részvételi díjat, úgy az Ön útja már nem fog többe kerülni. Nem fogunk további összeget kérni.

A később jelentkezőknek azonban már nem biztos, hogy ugyanezen az áron tudjuk biztosítani a részvételt. Zarándokutunk árát ugyanis nagyban befolyásolja a repülőjegy ára, amely – minél közelebb kerülünk az út időpontjához – lassan, de tulajdonképpen folyamatosan emelkedik.

Mivel azt akartuk, hogy minél többen eljuthassanak Lourdes-ba, ezért döntöttünk fapados légitársaság mellett, hogy a jelenlegi – viszonylagosan – alacsony árnál maradhassunk.

Oldal tetejére ↑

Mi a helyzet a biztosítással?

A biztosításról mindenki maga gondoskodik. Ennek két módja lehet

Utasbiztosítás

EUB utasbiztosítás

A Pannon Pilgrim partnere az Európai Utazási Biztosító, amelynél többféle utazási biztosítást is köthetünk. A biztosítás különféle egészségügyi problémák és balesetek mellett más kár esetén is tartalmazhat kártérítést (pl. poggyász ellopása stb.). A kártérítés mértékekorlátozott, ezt részletesen a biztosítási feltételek tartalmazzák, amelyet mindenképpen ajánlott alaposan átolvasni (még akkor is, ha nem túlzottan szívderítő olvasmány). Biztosítását megkötheti az alábbi képre kattintva:

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ez tulajdonképpen egy az egész Európai Unióra érvényes TAJ-kártya. Előnye, hogykorlátlan mértékben fedezi asürgős esetben felmerülő orvosi költségeinket. Azt, hogy mi a sürgős, a helyi (esetünkben francia) orvos állapítja meg. Előfordulhat, hogy – a helyi állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint – a helyszínen meg kell előlegeznünk az orvosi költséget vagy önrészt kell fizetnünk, azonban ezeket a költségeket az adott ország egészségbiztosítója később elrendezi a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (az OEP utódja). A kártya franciaországi használatáról itt olvashat bővebben.

A fent említett utasbiztosításhoz képest hátránya, hogy másra (pl. poggyászkár) nem terjed ki, ill. előfordulhat, hogy a fedezett sürgős orvosi kezelések köre is szűkebb.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyen igényelhető a kormányablakokban vagy az interneten.

Természetesen akár mindkét biztosításfajtáról is gondoskodhatunk magunknak.

Mi lesz, ha későn derül ki, hogy mégsem tudok eljönni?

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban a részvételi díjat csak csökkentett mértékben kapja vissza,azaz bánatpénz fizetésére köteles, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni.

Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke megegyezik azzal az összeggel, amelyen az utazási iroda már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható).

A bánatpénz mértékéről egyebekben az Általános szerződési feltételekben tájékozódhat.

Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, köthet ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást. Az EUB-nél ez úgy működik, hogy az adatok megadása után a kiegészítők között bejelölheti, hogy kér-e ilyen lehetőséget is az utasbiztosításhoz.

Milyen legyen a cipőm?

Mindenképpen kényelmes, már bejáratott, zárt és vízálló cipőt hozzon magával. Bár nem fogunk sokat gyalogolni, mint egy hosszú, gyalogos zarándoklaton, azonban kerüljük el a kellemetlen emlékeket.

Mennyit fogunk látni Bordeaux-ból?

Csak a Lourdes-ba való eljutásunkat szolgálja, hogy Bordeaux-ban száll le a gépünk. Az utolsó éjszakát egy bordeaux-i repülőtéri szállodában töltjük, így onnan lehetőség van önállóan bemenni Bordeaux városába.

Oldal tetejére ↑

Hernády Attila

Zarándokvezető/utaskísérő: Hernády Attila,+36 30 467 6169

15 éves korom óta – amikor a Piarista Gimnáziumban rátaláltam Istenre – hívő, vallását gyakorló katolikus vagyok. Jelenleg a Kecskeméti Szentcsalád Plébánia közösségébe tartozok, és feleségemmel a kecskeméti Barátok templomában látunk el zenei szolgálatot a vasárnapi miséken.

A lourdes-i út során én leszek a vezetőjük és a segítőjük.

Szeretettel várom Önöket!

Hernády Attila


Leave a Reply