Zarándoklat a börzsönyi Mária úton | Ingyenes zarándoklat

Egy nap a Börzsönyben a Pannon Pilgrimmel

„Ha élő szenteket akarsz látni, menj Nosztrára.”

Kapisztrán Szent János

[rev_slider alias=”marianosztra”]

Ízelítő zarándoklat a börzsönyi Mária Úton

  •    Időtartam: 1 nap
  •    Dátum: 2018. március 24., szombat
  •    Útvonal: Kismaros – Kóspallag – Márianosztra
  •    Távolság: 14,5 km; szintkülönbség: +380 m, -270 m
  •    Ár: 0 Ft, de előzetesen jelentkezni kellett e-mailen: betelt

További információkért kattintson, és görgessen lejjebb:

Találkozó

8.50-kor Kismaroson a vasúti megállóban, amely elérhető a Kőbánya-Kispestről 7.41-kor induló személyvonattal (vigyázat: ezen a napon vágányzári menetrend van érvényben). A vonatra még fel lehet szállni: Zuglóban 7.50-kor és Rákospalota-Újpesten 8.12-kor, de a Nyugati-pályaudvaron nem!

Útvonal

Kismarost – ezt a török hódoltság után épült települést – viszonylag gyorsan elhagyjuk, és hétvégi házak között sétálunk felfelé. Alig egy kilométer után elérjük a Ciszterci Nővérek Kismarosi Monostorát, amelynek története 1968-ig nyúlik vissza, amikortól is egy kis faház szolgált az első monostori épületként; a mai nagyobb épület a rendszerváltást követően épült. Itt különleges módon betekintést nyerhetünk az amúgy zárt kolostorba, megtekintjük a kolostor egyes részeit, és megismerjük a szerzetesközösség életét. Ezt követően még egy-két kilométert teszünk a hétvégi házas övezetben, majd elérjük az erdőt és folyamatosan felfelé haladunk Kóspallag irányába. Az első öt kilométert szinte folyamatos, de egyáltalán nem meredek emelkedőn tesszük meg.

8,5 kilométer után megérkezünk Kóspallagra, ahol pihenőt tartunk ebédszünettel. Ez a falu is a török hódoltság után települt be, ám ide már nemcsak német, hanem szlovák telepesek is érkeztek.

Innen már csak 5 km-t megyünk az erdőben, és megérkezünk Márianosztrára. Útközben a Kiengesztelődés-hegyére lesz egy meredekebb, 1 km hosszú emelkedő, majd onnan már csak lefelé kell mennünk. Hamarosan feltűnnek a márianosztrai kegytemplom tornyait majd a Kálvária-dombról már az egész környéket belátjuk.

A nosztrai kolostort Nagy Lajos király alapította és adta a magyar alapítású Pálos Rendnek, és – a hagyomány szerint – ő maga is többször megfordult itt lányával, Hedviggel. Ugyanebből a kolostorból indult szerzetesek alapították Lengyelország leghíresebb pálos kolostorát és kegyhelyét: a częstochowai Jasna Górát. A pálosoknak háromszor is el kellett hagyniuk ezt a nosztrai kolostorukat és a kegytemplomot: egyszer a török időkben, másodszor azután, hogy II. József feloszlatta a rendjüket, harmadszor pedig a kommunizmus évtizedeiben. Ma azonban már ismét ők gondozzák a kegyhelyet.

A mai kegytemplomot és kolostoregyüttest a török kiűzése után a XVIII. században épült fel barokk stílusban. Megérkezve megismerkedünk a kegytemplom történetével, művészeti értékeivel, sőt egy szerzetes mesél majd nekünk a magyar alapítású pálos rend történetéről, mai életéről is.

A régi (török idők után épült) kolostorban ugyan 1852-től börtön működik, amelybe így nem léphetünk be, azonban megtekintjük a Pálos-rendi és börtöntörténeti kiállítást. Elsétálhatunk a közeli rabtemetőbe is, ahol – egyedülálló módon – az őrzöttek és az őrzők – egy helyen nyugszanak.

Márianosztrai kegyhely megtekintése után elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé.

Hazautazás

Vonatok minden órában indulnak Budapestre a 6 km-re fekvő Szobról (menetidő 1 óra). Külön élmény Szobig az – utóbbi években – újjáépült kisvasúttal utazni, amely egy szép völgyben kanyarog a Duna felé egy „Mária-kút” mellett. Ennek indulási ideje előreláthatólag: 17.05 (ezzel elérhető a 17.56-kor Budapestre induló vonat). Busszal is lehet utazni Szobra, amely minden órában indul a vonathoz. Ez olcsóbb és gyorsabb, de ugyanazt az élményt azért nem nyújtja.

Ez most akkor tényleg ingyenes?

Igen, ez az „ízelítő zarándoklat” ingyenes. Mindazonáltal az utazás (vasút, busz) és a kiállítási belépő költségeit mindenki magának fizeti.

Kinek szól?

Mindenkinek, aki szívesen részt venne egy rövid tavaszi zarándoklaton: elcsöndesedne vagy beszélgetne, felfrissülne az üdítő természetben.

Mi van, ha messze lakom?

A zarándoklat helyszínéhez legközelebbi nagy és nagyobb városok Budapest, Esztergom, Vác, így természetesen azoknak a legkönnyebb részt venniük, akik ezen a környéken laknak. Viszonylag könnyű még az eljutás Budapesttől déli és keleti irányból, akár 100 km-es távolságból is. Innen mind vasúton (Szolnok, Cegléd felől aznap közvetlen vonatok vannak), mind közúton (M0 autóút segítségével) könnyen és gyorsan megközelíthető a helyszín.

Autóval (Budapest felől) Kismarosig érdemes menni, és otthagyni kocsit a vasúti megálló közelében. Ide az út végén könnyen vissza lehet térni vonattal.

Ha távolabb lakik, és szeretne részt venni, írjon nekünk, szívesen adunk tanácsot az eljutásban, szállásban.

Mit hozzak magammal?

Időjárásnak megfelelő, réteges öltözék, esőkabát, vízálló cipő vagy bakancs, elegendő enni- és innivaló (út közben nincs bolt vagy élelmiszer-vásárlási lehetőség), költőpénz, esetleg fényképezőgép, telefon, iratok. Egy fárasztó tavaszi napon hasznos lehet egy kisebb termosznyi forró ital és csemege (sütemény, édesség) is.

Az út betelt…


Mary's Way Association

Szakmai partnerünk

Mária Út Egyesület

Közép-Európa Zarándokútja

Leave a Reply