Ingyenes zarándoklat a Szent Jakab úton

Egy nap a Szent Jakab úton a Pannon Pilgrimmel

[rev_slider alias=”egy-nap-szent-jakab”]

Ízelítő zarándoklat az El Caminon

  •    Időtartam: 1 nap
  •    Dátum: 2018. október 27., szombat
  •    Útvonal: Vértestolna – Baj – Tata
  •    Távolság: 14,5 km; szintkülönbség: +260 m, -400 m
  •    Ár: 0 Ft, de előzetesen jelentkezni kell ezen az oldalon
    Egy napos zarándoklatunk a Santiago de Compostela felé tartó Szent Jakab út (El Camino) Magyarországi szakaszának egyik legszebb részén, a Gerecse hegységben halad, érintve bűbájos falvakat, ódon romokat és festői tavakat.

További információkért kattintson, és görgessen lejjebb:

Találkozó

Találkozó 9.50-kor Vértestolnán, a „Vértestolna, Kultúrház” nevű buszmegállóban, a Kultúrház előtt (Vértestolna, Petőfi u. 80/a.). Elérhető a autóval, illetve Tatáról (Tata, Autóbusz-állomásról) 9.10-kor Tarjánba menő busszal. Hogyan jutok Tatára, illetve hogy jutok vissza a Vértestolnán hagyott autóhoz? Lásd az “Utazás oda, vissza” menüpontot!

Útvonal

A németek által újjátelepített és általuk máig is lakott Vértestolnán kezdjük utunkat. Első állomásunk a Szent Antal templom lesz, ahol egy életmentő imakönyvet is megtekinthetünk. Lehetőségünk van továbbá benézni a német nemzetiségi tájházba, ahol a falu múlt század eleji életét ismerhetjük meg.

A falut hangulatos pincék között hagyjuk el. Innen három kilométeren keresztül felfelé megyünk, még el nem érjük az Öreg-Kovács hegy oldalában mai napunk legmagasabb pontját kb. 450 méterrel a tengerszint felett.

Útközben szomjunkat olthatjuk a Hideg-kút forrásánál, majd nem sokkal a „csúcs” után elérjük a török korban elpusztult Kovácsi falu Szent Péternek felszentelt körtemplomának romjait.

Innen ma már csak lefelé kell mennünk. Bajra – a szintén németek által újjátelepített – faluba a kálvária stációk és szőlők között érkezünk meg. Itt található az Eszterházy grófok Nagypincéje, amelyben egykor 40 ezer akó bort tároltak.

Innen már csak pár kilométer, és beérkezünk Tatára, ahol az Eszterházyak festői angolparkján keresztül vezet az utunk, tavak, források, műromok között. Benézünk a kapucinusok templomába, ahol egy kis kiállítás is segít felidézni a kapucinusok mindennapjait az 1700-as évektől kezdődően.

Végül megérkezünk a Tatai Öreg-tóhoz, utunk végcéljához, ahol lezárjuk zarándoklatunkat. Az érdeklődőket ezt követően még egy kis időutazásra hívjuk, hogy röviden bepillantsunk a Tatai vár, kastély, meg egyáltalán Tata város történetébe, látnivalóiba.

Hazautazás

Tatáról óránként két vonat indul Budapestre és Győrbe, úgyhogy a hazautazás remélhetőleg nem fog problémákba ütközni.
A vértestolnán hagyott autóhoz a Tatáról a 17.10-kor vagy 18.15-kor induló autóbusszal mehetünk vissza (menetidő 40 perc).

Autóval:

Keletről (pl. Budapestről), Délről, Északról érkezők inkább Vértestolnára menjenek autóval, és a nap végén busszal térjenek vissza az autóhoz. Ide Tatáról visszatérhetnek a 17.10-kor vagy 18.15-kor induló autóbusszal (menetidő 40 perc).

Az inkább Nyugatról érkezők hagyják az autót Tatán, majd az autóbuszállomástól a 9.10-kor Tarjánba menő busszal jöjjenek fel Vértestolnára.

Az autóval Tatán az autóbusz-állomás (Tata, Május 1. út és Váralja utca kereszteződése; GPS koordináta: 47.650445, 18.316476) közelében érdemes leparkolni, mert innen indul a busz Vértestolnára, és gyalogosan is ide fogunk visszaérkezni. Érdemes a Május 1. út (négysávos út) túlsó – autóbusz-állomással ellentétes – oldalán parkolni, ahol feltehetőleg több szabad hely áll rendelkezésre (pl.: Spar parkoló).

Az, hogy a Keletről, illetve Nyugatról érkezők más-más helyen (Vértestolna, Tata) hagyják az autót, annak olyan gyakorlati oka is van, hogy a buszjáratokra így könnyebben felférünk, mintha az egész csapat egy buszra akarna felszállni (ez nem is biztos, hogy sikerülne).

Telekocsival:

A zarándoklatra telekocsit szervezünk. Kérem, hogy a jelentkezési lapon jelezze, hogy szeretne-e valakihez társulni, vagy tud-e valakit magával vinni.

Tömegközlekedéssel:

Tata könnyen megközelíthető vonattal Budapest (Déli és Kelenföldi pályaudvar), Győr, Szombathely irányából. Részletek a Máv-Start honlapján.

Pl.: Budapest felől Tatáig: a Déli-pályaudvarról 7.20-kor Győrbe induló személyvonattal – Tatára érkezik: 8.27-kor

A Tatai vasútállomásról hogyan érem el a Vértestolnára menő buszt?

1. Gyalog az autóbusz-állomásra:
ez kicsit messze van (2 km), de simán be lehet érni időben.

2. Helyi járatú busszal:
8:40-kor és 9:00-kor indul helyi járatú autóbusz (1-es számmal) a buszállomásra

3.
Gyalog a Volán-telep megállóig:
Ez kb. 1,3 km-re van a vasútállomástól; ide a busz 9.14-re érkezik.
A Volán-telep megálló helye: Agostyáni út vasúti átjáró mellett (attól kifelé, a hegy felé); GPS koordináta: 47.656767, 18.335186
Útvonal: vasútállomástól át a gyalogos felüljárón – jobbra (Dél felé) végig a Tavasz utcán – jobbra az Újhegyi úton – majd még a vasút előtt balra egy kis közön – és megérkeztünk az Agostyáni útra, ahol balra fordulva mindjárt ott a buszmegálló

A zarándoklat végén a Tatai várhoz fogunk megérkezni, ami a buszállomás mellett van. Innen gyalog vagy helyi busszal lehet kimenni a vasútállomásra.

Tatáról Budapestre nem megy közvetlen busz.

Ez most akkor tényleg ingyenes?

Igen, ez az „ízelítő zarándoklat” ingyenes. Mindazonáltal az utazás (vasút, busz) költségeit mindenki magának fizeti.

Kinek szól?

Mindenkinek, aki szívesen részt venne egy rövid őszi zarándoklaton: elcsöndesedne vagy beszélgetne, felfrissülne az üdítő természetben.

Mi van, ha messze lakom?

A zarándoklat helyszínéhez legközelebbi nagy és nagyobb városok Budapest, Győr, Komárom, így természetesen azoknak a legkönnyebb részt venniük, akik ezen a környéken laknak. Viszonylag könnyű még az eljutás Budapesttől déli és keleti irányból, akár több, mint 100 km-es távolságból is az autópályáknak köszönhetően.

Mit hozzak magammal?

Időjárásnak megfelelő, réteges öltözék, esőkabát, vízálló cipő vagy bakancs, elegendő enni- és innivaló (út közben nincs bolt vagy élelmiszer-vásárlási lehetőség), költőpénz, esetleg fényképezőgép, telefon, iratok. Egy fárasztó őszi napon hasznos lehet egy kisebb termosznyi forró ital és csemege (sütemény, édesség) is.

 

Leave a Reply