Pio atya városa: San Giovanni Rotondo

Hétvégi zarándoklat San Giovanni Rotondóba: Pio atya 50. égi születésnapja

[rev_slider alias=”san-giovanni-rotondo”]

Repülőgépes zarándoklat: San Giovanni Rotondo és Monte Sant’Angelo

 •    Időtartam: 3 nap (2 éjszaka)
 •    Dátum: 2018. november 9–11. (péntek–vasárnap) – az út betelt, következő alkalmak 2019-ben
 •    Útvonal: Budapest – Bari – San Giovanni Rotondo – Bari – Budapest
 •    Utazás: a Wizzair menetrend szerinti járatával Bariba, majd busztranszferrel San Giovanni Rotondóba
 •    Gyalogosan megtett távolság: Pio atya kolostora és a városközpont kb. 2 km távolságra van egymástól (kb. 25 perc séta); ezt naponta egyszer-kétszer gyalog tesszük meg
 •    Elhelyezés: 3***-os szállodában, egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban San Giovanni központjában
 •    Ellátás: reggeli vagy teljes ellátás
 •    Poggyász: A Wizz Air kézipoggyász szabályzata megváltozott! Emiatt kérjük, látogassa meg és olvassa el a Gy.i.k. menüpontunkat.
 •    Ár:
  • Alapcsomag (reggeli): 98.000 Ft/fő
  • Teljes csomag (teljes ellátás): 125.000 Ft/fő (ebben az esetben helyben csak a extra költségeire – pl. ajándékok – kell költenie!)
  • Egyágyas felár: 20.000 Ft/fő
  • Figyelem! A repülőjegyár emelkedésével a zarándoklat ára is váratlanul emelkedhet az indulás időpontjának közeledtével.
 •    További tájékoztatás:+36 70 55 40 169 (Babos Gábor)

Pont 50 évvel ezelőtt, 1968 szeptemberében halt meg egy Francesco Forgione nevű öregember. Korán belépett a kapucinus szerzetesek közé, ahol a Pio (kegyes) nevet kapta. Padre Pio, Pio atya a 20. század egyik legnagyobb hatású szentje lett. Lakóhelye, 1916-tól a dél-olaszországi San Giovanni Rotondo melletti kolostor már életében zarándokhellyé vált, a hozzá tóduló híveknek már az ’50-es évek végén új templomot kellett építeni.

„Halálom után többet fogok tenni. Igazi küldetésem halálom után kezdődik.” – mondogatta Pio atya, s nem véletlenül: már életében is megszámlálhatatlan csodás esemény tanúskodott hitéről, amelyek máig folytatódnak.

Tartson velünk, ha Pio atya egykori lakóhelyén, a gyönyörű Dél-Olaszországban szeretné megélni lelkiségének légkörét.

Oldal tetejére ↑

További információkért kattintson a lenti bordó menüpontokra (↓), és nézze meg a lenyíló menüket:

A zarándoklat ugyan rövid, ám bőven elegendő arra, hogy San Giovanni Rotondóval megismerkedjünk: végigjárjuk Pio atya tevékenységének főbb helyszíneit és megízleljük a hamisítatlanul olasz sikátoros belvárost.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • első, második és harmadik templom Pio atya kapucinus kolostorában,
 • keresztút,
 • Monte Sant’Angelo, a hegyre épült középkori város és Szent Mihály arkangyal zarándokhely,
 • lelki vezetés: Pálfai Zoltán, makói plébános
 • történelmi városközpontok: ódon házak, sikátorok

Oldal tetejére ↑

Az utazási csomag, vagyis az út ára tartalmazza a következőket:

Alapcsomag

 • utazás (repülőjegy Budapest és Bari között oda-vissza, transzfer Bari és San Giovanni Rotondo között oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • szállás 3***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • utaskísérő
 • lelki vezető: Pálfai Zoltán atya, makói plébános
 • vezetés San Giovanni Rotondóban és Monte Sant’Angelóban
 • 1 db max. 40×30×20cm méretű kézipoggyász személyenként (amit az Ön előtti ülés alatt helyezhet el, ezen kívül semmilyen más táska nem megengedett) – Az új Wizz Air szabályzat alapján egy ennél nagyobb (55x40x23 cm, max 10 kg) kézipoggyász csak Wizz Priority szolgáltatás vásárlása esetén vihető a fedélzetre. Amennyiben szeretné megvásárolni a Wizz Priority szolgáltatást, a foglalásnál jelezze irodánknak. Max. 80 fő vásárolhat Wizz Priority szolgáltatást egy járaton.

Teljes csomag

 • alapcsomag
 • teljes ellátás: reggeli-ebéd-vacsora, italfogyasztással

Az út ára nem terjed ki a következőkre:

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • esetleges feladott poggyász
 • Wizz Priority szolgáltatás
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)

Az út legalább 25 jelentkező esetén valósul meg.

Figyelem! Az út ára a repülőjegyek árának függvényében – különösen az út időpontjának közeledtével – hirtelen emelkedhet.

Oldal tetejére ↑

1. nap (Budapest–Bari–San Giovanni Rotondo)

Távolság: ~800 km | Utazás: repülőgép, busz

Repülőgépünk késő délelőtt indul Budapestről és 13 órakor száll le Bariban. Innen közvetlen busszal gurulunk San Giovanni Rotondóba, ahová délután 3 körül érkezünk. Elfoglaljuk szállásunkat, majd a délután hátralévő részében szabad program következik.

Ennek keretében a vállalkozó szelleműekkel besétálunk a történelmi belvárosba, ahol megtekintjük a Pio atya életét bemutató panoptikumot. A múzeumot egy belvárosi házban rendezték be, és 8 szobában életnagyságú szobrok mutatják be a szent életének egy-egy jellemző epizódját, majd – az utazási csomagtól függően a szállodában vagy tetszés szerinti helyen – elköltjük vacsoránkat.

Oldal tetejére ↑

2. nap (San Giovanni Rotondo és Monte Sant’Angelo)

Reggeli után kisétálunk Pio atya szentélyéhez, ahol a kapucinus szerzetesek fogadnak, majd megtekintjük a három templomot. Az első 1540-ben épült, egy igazi egyszerű apró faluszéli kapucinus kolostor temploma. A másodikat az 1950-es években építették, amikor Pio atya kedveltsége miatt a zarándokok már nem nem fértek a kis templomban. A harmadik egy kortárs építészeti alkotás: 2004-ben szentelték fel a minden ízében modern, légiesen könnyed és több ezer hívő és zarándok befogadására alkalmas. Az altemplomban magyar szentmisén veszünk részt, majd ebédelünk.

Délután busszal átgurulunk az alig 20 km-re lévő szomszéd településre, Monte Sant’Angelóba („Szent Angyal-hegy”), amely – bár Magyarországon kevéssé ismer – a Római Birodalom vége, az 500-as évek óta Európa egyik legfontosabb zarándokhelye.

Megtekintjük az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Szent Mihály arkangyal bazilikát, és (ha jó idő van) sétálunk egyet a 800 m magasan fekvő városkában, ahonnan a tengert is megpillanthatjuk.

Oldal tetejére ↑

3. nap (San Giovanni Rotondo–Bari–Budapest)

Reggeli után a busz elszállít minket a Bari repülőterére. Repülőgépünk fél kettőkor száll fel, és délután 3-kor landol Ferihegyen.

Oldal tetejére ↑

Gy.i.k. avagy gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan zajlanak az étkezések? Mi a különbség a teljes és az alapcsomag között?

A teljes csomag teljes ellátást jelent: minden étkezés és a hozzá járó italfogyasztás is benne van. Ezt akár „all-inclusive” csomagnak is mondhatjuk. Ha ezt a csomagot választjuk, jószerével nem is kell pénzt hoznunk magunkkal, legfeljebb ha szeretnénk egy-két képeslapot venni vagy valamilyen emléket, ajándékot vásárolni.

Az alapcsomag csupán a szállodai reggelire terjed ki, a többi étkezésről így magunk gondoskodunk. Ennek alapvetően három módja (illetve ezek kombinációja) lehet:

 • Viszünk magunkkal Magyarországról néhány szendvicset vagy más élelmiszert. Ez a legköltséghatékonyabb megoldás, ugyanakkor nehéz(kes).
 • Egy helyi élelmiszerboltban vásárolunk magunknak. Ez egy kicsit költségesebb, mintha itthonról vinnénk, de könnyebb lesz a csomagunk és így kipróbálhatunk helyi ízeket. Külön időt kell szánni a boltba menésre, s utána alkalmat találni az étkezésre. San Giovanni Rotondo nagyjából Szentendre méretű település, élelmiszerbolt sok van, általában szombat estig nyitva vannak (vasárnap viszont nincsenek).
 • Helyi étteremben, kifőzdében, pizzériában étkezünk. Ilyenből bőségesen van, ám ez legalább akkora költség, mintha a teljes csomagot választanánk.

Oldal tetejére ↑

Miért nem tartalmazza a részvételi díj a feladott poggyászt?

A feladott poggyász díja jelentősen megnöveli a részvételi díjat, és utunk árát szeretnénk viszonylag alacsonyan tartani (már amennyire ezt ilyen távolságú, rövid útnál lehet).

Álláspontunk szerint egy hétvégi útra nincs is szükség annyi dologra, amely nem férne el egy kis hátizsákban vagy kézi poggyászban. Váltóruha erre a rövid időszakra alig szükséges, továbbá szállodában alszunk, ahol ágyneműt és törölközőt biztosítanak számunkra. Ételt is tudunk vásárolni a helyszínen. A repülőgépre felszálláskor az itthoni hideg időjárás miatt magunkkal hozott kabátot érdemes felvenni, így az sem foglalja a hátizsákunkban a helyet.

Oldal tetejére ↑

Milyen kézipoggyászt vihetek magammal?

A repülőgép fedélzetére a 2018. október 10-i új szabályozás értelmében 2018. november 1. után induló járatok esetében csak 1 db 40x30x20 cm méretű kis kézipoggyászt (kb. laptoptáska vagy kis hátizsák méret) vihet fel. Ezt a táskát az Ön előtt lévő ülés alatt kell tárolnia. Ha egy további (55x40x23cm, max. 10 kg) kézi poggyászt is szeretne a fedélzetre vinni, akkor meg kell vásárolnia a Wizz Priority szolgáltatást, ami kb. 6700-8000 Ft/fő összegbe kerül. Ha ezt igényli, akkor a foglaláskor jelezze nekünk. Minden járaton korlátozott számú utas, maximum 80 fő vásárolhat Wizz Priority szolgáltatást. Ezt nem garantáljuk, hogy mindenkinek jut, aki szeretne.

Ha nem vásárolok Wizz Priority szolgáltatást, akkor csak egy kis hátizsákot vihetek magammal a zarándoklatra? Abban nem férnek el a holmijaim!

Abban az esetben, ha nem vásárolja meg a Wizz Priority szolgáltatást, vagy már nincs rendelkezésre álló szolgáltatás a járaton, mert 80 fő ezt megvásárolta, de szeretne egy kézipoggyászt magával hozni, mert ebben férnek el a 3-4 napra szükséges holmijai, akkor lehetőség van egy 10 kg-os feladott poggyász megvásárlására kb. 3-4000 Ft-ért járatonként, tehát egy zarándoklat esetén kb. 6-8000 Ft-ért. A Wizz Air ezt vezette be a korábbi ingyenes kézi poggyász helyett.

A WIZZ Priority tartalma nemcsak a kézipoggyász garantálása az utastérben való szállításra, hanem elsőbbségi beszállásra, valamint egy kis kézi táska (max.40x30x20 cm, az ülés alatt tárolandó) szállítására is jogosít.

Mit vigyek magammal?

Egy-két váltás alsóneműt javaslunk, felső váltóruhát igény szerint hozzunk; egy is elég lehet. Ételt nem muszáj vinni, hiszen a helyszínen is megvásárolhatjuk, és persze étteremben is van lehetőség ebédelni, illetve vacsorázni.

Amit érdemes hozni:

 • kis méretűre összecsukható esernyőt vagy esőkabátot,
 • vízálló cipőt,
 • európai egészségbiztosítási kártyát,
 • az általunk választott csomagnak megfelelően élelmiszert.

Oldal tetejére ↑

Mit vigyek még magammal?

Mindenképpen azt, ami Önnek egy naphoz feltétlenül szükséges (pl. nélkülözhetetlen gyógyszerek).

Oldal tetejére ↑

Milyen időre számíthatunk San Giovanniban?

November elején általában lényegesen melegebb van, mint idehaza, körülbelül szeptember végi, októberi időre számíthatunk („vénasszonyok nyara”). Ez mindazonáltal csak sokéves átlag, amitől az éppen aktuális időjárás eltérhet. Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Oldal tetejére ↑

Milyen legyen a cipőm?

Mindenképpen kényelmes, már bejáratott, zárt és vízálló cipőt hozzon magával. Ez ugyan nem gyalogos zarándoklat, de a településeken belül sétálni fogunk, így jobb megelőznünk a kényelmetlen cipő okozta esetleges kellemetlen emlékeket.

Oldal tetejére ↑

Részt veszünk-e magyar nyelvű misén?

Igen.

Oldal tetejére ↑

Lesz-e lelki vezetés, lesz-e atya velünk?

Igen.

Oldal tetejére ↑

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

Ha az alapcsomagot választja, akkor – a két reggelin kívül – gondoskodnia kell saját élelmezéséről: péntek vacsora, szombat ebéd és szombat vacsora.

Ha a teljes csomagot választja, akkor tulajdonképpen elkerülhetetlen kiadása nem lesz.

Fakultatív program a Pio atya életét bemutató panoptikum megtekintése (5€). Ezeken kívül mindenki saját belátása szerint vásárolhat emlékeket, képeslapot stb., ami a saját költségkeretbe számítandó.

Oldal tetejére ↑

Most akkor mennyibe fog kerülni? Változhat-e az ár?

Amennyiben Ön már jelentkezett és megfizette a részvételi díjat, úgy az Ön útja már nem fog többe kerülni. Nem fogunk további összeget kérni.

A később jelentkezőknek azonban már nem biztos, hogy ugyanezen az áron tudjuk biztosítani a részvételt. Zarándokutunk árát ugyanis nagyban befolyásolja a repülőjegy ára, amely – az út időpontjának közeledtével – lassan és szinte folyamatosan emelkedik.

Mivel azt akartuk, hogy minél többen eljuthassanak Pio atya sírjához, ezért döntöttünk fapados légitársaság mellett, hogy a jelenlegi – viszonylagosan – alacsony árnál maradhassunk.

Oldal tetejére ↑

Mi a helyzet a biztosítással?

A biztosításról mindenki maga gondoskodik. Ennek két módja lehet

Utasbiztosítás

EUB utasbiztosítás

A Pannon Pilgrim partnere az Európai Utazási Biztosító, amelynél többféle utazási biztosítást is köthetünk. A biztosítás különféle egészségügyi problémák és balesetek mellett más kár esetén is tartalmazhat kártérítést (pl. poggyász ellopása stb.). A kártérítés mértéke korlátozott, ezt részletesen a biztosítási feltételek tartalmazzák, amelyet mindenképpen ajánlott alaposan átolvasni (még akkor is, ha nem túlzottan szívderítő olvasmány). Biztosítását megkötheti az alábbi képre kattintva:

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ez tulajdonképpen egy az egész Európai Unióra érvényes TAJ-kártya. Előnye, hogykorlátlan mértékben fedezi asürgős esetben felmerülő orvosi költségeinket. Azt, hogy mi a sürgős, a helyi (esetünkben olasz) orvos állapítja meg. Előfordulhat, hogy – a helyi állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint – a helyszínen meg kell előlegeznünk az orvosi költséget vagy önrészt kell fizetnünk, azonban ezeket a költségeket az adott ország egészségbiztosítója később elrendezi a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (az OEP utódja). A kártya olaszországi használatáról itt olvashat bővebben.

A fent említett utasbiztosításhoz képest hátránya, hogy másra (pl. poggyászkár) nem terjed ki, ill. előfordulhat, hogy a fedezett sürgős orvosi kezelések köre is szűkebb.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyen igényelhető a kormányablakokban vagy az interneten.

Természetesen akár mindkét biztosításfajtáról is gondoskodhatunk magunknak.

Oldal tetejére ↑

Mi lesz, ha későn derül ki, hogy mégsem tudok eljönni?

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban a részvételi díjat csak csökkentett mértékben kapja vissza,azaz bánatpénz fizetésére köteles, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni.

Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke megegyezik azzal az összeggel, amelyen az utazási iroda már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható).

A bánatpénz mértékéről egyebekben az Általános szerződési feltételekben tájékozódhat.

Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, köthet ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást. Az EUB-nél ez úgy működik, hogy az adatok megadása után a kiegészítők között bejelölheti, hogy kér-e ilyen lehetőséget is az utasbiztosításhoz.

Babos Gábor
Zarándokvezető/utaskísérő: Babos Gábor,+36 70 55 40 169

Szegeden lakom családommal – feleségem s 4 gyermekünk –, és hetente az alsóvárosi ferences templomba járunk misére. Pio atya kapucinus szerzetes volt, ami szintén a ferencesek egyik ága, így már ezért is közel érzem magamhoz. Az egyetemen (idestova húsz éve) olasz szakon végeztem, így nyelvtudásom szintén segítségünkre lesz az úton.

Szeretettel várom Önöket!

Babos Gábor


Leave a Reply