Mások rólunk

Vissza: mi magunkról

2017. október

„Itt kell megemlítenem a csodálatos idegenvezetőnket: lenyűgöző volt a tudása.” – igen, ez Hernády Attila, norvég zarándokaink szerint! 😉

Augusztus legvégén két evangélikus egyházkerület közös zarándoklatát segítettünk megszervezni és zökkenőmentesen lebonyolítani: az egyik a hazai Északi Egyházkerület, a másik pedig a norvégiai Mørei Egyházkerület volt.

Tormod Remøy, a norvég küldöttség vezetője, maga is lelkész, nagyon szép cikket írt a Moldei Egyházmegye negyedévenként megjelenő lapjába (På Kirkebakken, „A templomdombon”, 2017/3. szám).

Zarándokúton Magyarországon

A zarándoklatok egyre gyakoribbá válnak. Számos zarándok kel át a hegyeken a trondheimi Nidaros székesegyházhoz, és az évek során egyre többen tették meg a zarándoklatot a spanyolországi Santiago de Compostelába. De Magyarországon?

– Magyarországon végigvezet a Mária Út, és más zarándokutak is vannak szerte az országban. A fő ok, ami miatt ezeket az utakat figyelemmel kísérem, a Mørei Egyházkerület és a magyarországi evangélikus Északi Egyházkerület közötti baráti kapcsolat. Utunk ősszel a gyönyörű észak-magyarországi városból, Egerből indult és egy héttel később Tállya falujában ért véget. Az úton gyalogoltunk és kerékpároztunk is – mondja a magyarországi út kezdeményezője, Tormod Remøy Bolsøyból.

– Ki vett még részt az úton?

– Kis csoport voltunk. Rajtam kívül Inge Solli Kleivéből, valamint Trine és Hallgeir Ringstad Solemdalból, illetve egy vezető is elkísért minket. A gyaloglás egy részén magyarok is velünk tartottak. És mivel a zarándoklás a magyarországi evangélikusok körében eléggé rendkívüli és kicsit furcsa dolog, így az esemény egyfajta úttörő munkának is tekinthető.

Miért zarándoklunk?

– Evangélikus szemmel mi lehet egy zarándoklat célja? A zarándoklatnak a római katolikus egyházban vannak régi történelmi hagyományai.

– Egyeseknek lehetővé teszi, hogy a fárasztó mindennapokból átálljanak egy másik ritmusra, és csöndet, nyugalmat találjanak. Másoknak a Teremtőhöz és teremtményeihez való közelség fontos. És mindig megéljük, hogy a zarándoklat közelebb hozza egymáshoz a közösség tagjait.

Hallgeir Ringstad, aki szintén részt vett az úton, azt hangsúlyozza, hogy a zarándoklattal lehetőségünk nyílik valamit magunk mögött hagyni, és egy célra összpontosítani. Ezen kívül úgy véli, hogy az úton levés önmagában is érték.

Humor és lábsérülések

– Hogyan zajlott a napi vándorlás?

– Minden napot imával, elmélkedéssel, énekléssel és olvasással kezdünk, ami így az egész napunkat beragyogja. Naponta egyik várostól a másikig megyünk, ami jópár kilométer általában gyalog, néha kerékpáron. Ilyenkor jól esnek az útközben közösen elköltött étkezések és a napi szakasz utáni pihenés. Sok – katolikus, református és evangélikus – templomot meglátogatunk. Itt kell megemlítenem a csodálatos idegenvezetőnket: lenyűgöző volt a tudása. A zarándokút amúgy nagyon különleges volt a sok erdővel és a nyílt térségekkel – meséli Inge Solli. Hallgeir Ringstad még hozzáfűzi, hogy rengeteg humorral találkoztak az úton, és néha bizony a sérült lábaikat is ápolniuk kellett.

– Ezen kívül azt hiszem, hogy a legfontosabb maga a gyaloglás volt és a megállók, nem annyira az úti cél – teszi hozzá Hallgeir.

– Mi történik a zarándoklat során az emberben belül? Milyen nyomokat hagy a gyaloglás?

– A zarándoklat engem az életünk útjára emlékeztet. Azon gondolkodtam, hogy vannak-e olyan zarándoktársaink, akik a mindennapokban itt és most támogatnak minket. A gyaloglás során tudatosabb is lettem: jobban észleltem a testem, az útközben megtapasztalt kisebb és nagyobb dolgokat, a megismert embereket, a zajokat, a szagokat és nem utolsósorban a csöndet. Ezt a figyelmet szeretném a mindennapokban is megőrizni – reflektál Trine Ringstad.

Rövid távú zarándoklat

A zarándokká váláshoz és a vándorlás megízleléséhez nem kell feltétlenül messze utaznunk és hosszú utat megtennünk. Van rövidebb távú és perspektívájú zarándoklat is. Az alig 1 négyzetkilométeres Veøya-szigeten van egy zarándokút, amelyen csöndben végigsétálva élvezhetjük a teremtett világ szépségét. Az Åkerlehaugen lelkiségi központban, ahol Trine és Hallgeir él, szintén vannak néhány órás esti gyaloglások.

Luther Márton mindazonáltal nem volt nagy véleménnyel a zarándoklatokról. Szerinte a legfontosabb zarándoklat nem távoli szent helyekre, hanem a helyi templomban tartott vasárnapi istentiszteletre vezet.

2017. április

Balázs a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemén adott elő zarándoklat és turizmus témában (képek). Az eseményen, amelyen Udvardy György pécsi püspök is részt vett, a Magyar Kurír is terjedelmes beszámolót közölt.

2017. április

Kezdő utazási irodaként büszkék vagyunk arra, hogy a videónk ezüstdíjat nyert a legjobb turisztikai kommunikációs projektek országos versenyén:

2016. december

„Egy nagyszerű csapatra leltem a Pannon Pilgrim új vállalkozás formájában. A cég 2016-ra több zarándoklatot is hirdetett, amelyek közül az Erzsébet út tűnt nekem a legszimpatikusabbnak.”

Tormod Remøy norvég evangélikus lelkész a Szent Erzsébet úton tartott velünk, és erről a magyar Evangélikus Életben is közzétett egy hosszú cikket, amely később online is megjelent.

2016. október

„A nemzetközi és magyar zarándokutakat szervező Pannon Pilgrim bakancsos turistákat és prémium szolgáltatásokat keresőket egyaránt megszólít – rendhagyó idegenforgalmi tevékenységükről a cég alapítói beszéltek.” – írták rólunk a szombathelyi Közösségépítő Szent Márton Konferenciáról készült cikkben.

Vissza: mi magunkról